Pad Thai

Winter-book-II150058.jpg

Nejrozšířenější pokrm thajské kuchyně nemůže v mé světové kuchařce chybět. Pad znamená rychle opéci, thai odkazuje na zemi původu. I když jsem Thajsko zatím nenavštívila, smažené rýžové nudle ve sladkokyselé omáčce s buráky a klíčky znám dokonale. Miluju nakyslou chuť rýžových nudlí s nasládlým smaženým vejcem a křupavými arašídy. Tomu se prostě nedá odolat. Naštěstí si tohle jídlo uvaříte velmi snadno doma a vcukuletu si vykouzlíte exotickou atmosféru na talíři. Nejobtížněji sháním mungo klíčky, a tak je často nahradím klíčky a mikrozeleninou z jiných luštěnin a bylin, které si nechávám doma klíčit. Je to snadné a zábavná podívaná nejen pro děti. Možná vás překvapí přítomnost cukru. Thajci tak vyvažují sladkokyselou chuť, ale jde to i bez něj. Tofu můžete obměnit za kuřecí maso, ale dobře ho opražte. Rýžové nudle nechte nabobtnat ve studené vodě, pokud byste je zalili horkou, budou sice hned hotové, ale hrozí, že se při následném restování promění v kaši. A pokud milujete pražené arašídy, přidejte je do pánve hned na začátku, aby se dobře opekly. 

Suroviny

3 lžíce krupicového cukru
3 lžíce octa (vinný, rýžový podle chuti)
3 lžíce rybí omáčky
½ lžíce sójové omáčky
200 g rýžových plochých nudlí
360 g tofu nebo kuřecích prsou 
2 lžíce kokosového oleje
3–4 vejce
2 hrsti klíčků mungo fazolek nebo naklíčených semínek a bobů
150 g nepražených arašídů
2 jarní cibulky
sůl
1 citron či limeta k podávání 

 

Popis

Na omáčku promíchejte cukr, ocet, rybí a sójovou omáčku, až se cukr rozpustí. 

Nudle připravte podle návodu na obalu a sceďte je, dokud jsou ještě pevnější (na větší skus). 

Tofu nakrájejte na kostičky, případně maso na nudličky. Ve velké pánvi nebo woku rozehřejte olej, opražte tofu nebo maso dozlatova. Přidejte slité nudle a omáčku, promíchejte, restujte 1 minutu a odsuňte nudle k jedné straně pánve. 

Do volné strany pánve rozklepněte vejce a usmažte je do poloměkka za stálého míchání. Promíchejte s nudlemi, klíčky a arašídy a opékejte 2 minuty.

Jarní cibulku nakrájejte na plátky, vsypte do pánve a restujte 30 vteřin. Osolte.

Rozdělte na talíře a posypte nahrubo nasekaným koriandrem a chilli vločkami. Podávejte se skrojkem citronu či limety. 

HERBAR7+PROMO-05163.jpg

Více asijských receptů najdete v knize Světová

Previous
Previous

Veselé barevné těstoviny

Next
Next

Domácí granola