Domácí granola

granola_MG_4531-54.jpg

„Pokaždé, když peču granolu, mám hřejivý pocit domova. Myslím hlavně na tu zásobičku ranních porcí skvěle ochucených pečených surovin, které si pěkně ukládám do poličky nad dřezem. Myslím také na sebe, jak jsem dobrá, že dělám i něco pro rodinu. Myslím i na své přátele, kterým se jistě ještě více zalíbím, když jim donesu pytlík plný sirupem zapečených vloček, ořechů a sušeného ovoce. Myslím i na moly, kterých je mi líto, protože se na ně nikdy nedostane. Moje granola jim totiž mizí před očima,“ vyznává se Katka.

Suroviny

1 hrst mandlí 
1 hrst pekanových ořechů 
150 g ovesných vloček 
150 g špaldových vloček 
1 hrst směsi semínek (slunečnice, pinie, dýně) 
1 hrst sušeného kokosu na plátky
špetka soli 
5 lžic medu 
50 g třtinového cukru
½ lžičky mletého kardamomu 
1 hrst sušených brusinek 

 

Popis

Troubu předehřejeme na 160 °C. Hlubší plech vyložíme pečicím papírem. Ořechy nasekáme nahrubo a spolu s vločkami, semínky a kokosem je nasypeme na plech. Lehce osolíme, promícháme a zapečeme 10 minut v troubě, až kokos zezlátne. 

Mezitím rozehřejeme med s cukrem, ochutíme kardamomem a přelijeme přes pečené vločky. Promícháme a vrátíme na 15–20 minut do trouby. Pozor na ořechy, ať se nespálí; zhořkly by. Můžeme také snížit teplotu. 

Vyjmeme plech z trouby, přimícháme do vloček brusinky a necháme vychladnout. Vsypeme do uzavíratelné dózy a uložíme do spíže. 

HERBAR7+PROMO-04213.jpg

Více receptů najdete v knihách Vaříme podle Herbáře

Previous
Previous

Pad Thai

Next
Next

Galetka s jablky a hruškami