Rybízová šťáva z dětství

_MG_0696.jpg

Neomezujte se jen na červený rybíz, skvělá je i z černého nebo z černobílé kombinace.

Suroviny

6 kg rybízu
4 kg krupicového cukru (dle kyselosti ovoce)

 

Postup

Rybíz omyjeme, odstopkujeme a rozmačkáme v míse. Přelijeme do kameninového hrnce nebo velké sklenice, zasypeme 200 g cukru, promícháme, zakryjeme plátýnkem a převážeme kolem hrdla provázkem. Necháme 3–4 dny odležet v chladu, dvakrát za den promícháme a poté necháme překapat přes plátýnko do hrnce.

Do šťávy vmícháme zbylý cukr, zahříváme a sbíráme pěnu. Povaříme zhruba 20 minut, rozlijeme do čistých sklenic a pevně uzavřeme.

Ze surovin vytvoříme asi 8 litrů šťávy. K pití ředíme podle chuti, zhruba 1 lžíci šťávy na 250 ml vody.

Náš TIP:

Jakmile šťáva přejde varem, můžeme do ní podle chuti přidat šťávu z jednoho pomeranče.

Previous
Previous

Okurky podle babičky Evy

Next
Next

Nakládaná rajčata s česnekem