Punčové kostky s vlašskými ořechy
Suroviny
TĚSTO
80 g sádla
2 vejce, žloutky a bílky zvlášť
200 g krupicového cukru
170 g mletých vlašských ořechů
250 ml vlažného mléka
1 lžíce kakaa holandského typu
250 g hladké mouky
1 sáček kypřicího prášku
máslo na vymazání pekáče
hrubá mouka na vysypání pekáče
KRÉM
250 g moučkového cukru
4 lžíce vroucí vody
šťáva z ½ citronu
2 lžíce rumu
DOKONČENÍ
100 g rybízové zavařeniny + na přilepení ořechů
2 lžíce tuzemského rumu
jádra vlašských ořechů na ozdobení
Postup
Troubu předehřejeme na 160 °C. Pekáč vymažeme máslem a vysypeme moukou. Sádlo, žloutky a cukr šleháme, až vznikne hustá a nadýchaná pěna. Do ní pomalu přidáváme ořechy, mléko, kakao a mouku smíchanou s kypřicím práškem. Bílky vyšleháme na tuhý sníh a opatrně ho zapracujeme do těsta. Vlijeme do pekáče a pečeme 25 minut. Necháme vychladnout.
Zavařeninu promícháme s rumem. Vychladlý korpus opatrně jednou až dvakrát (podle výšky) prořízneme, potřeme zavařeninou, zakryjeme korpusem a trochu zatížíme, aby se vrstvy dobře spojily. Na polevu důkladně rozmícháme cukr s vodou, citronovou šťávou a rumem.
Korpus nakrájíme ostrým nožem na kostky, polijeme punčovou polevou a na každou přilepíme trochou zavařeniny půlku ořechu.