Tradiční drožďová polévka s knedlíčky

Tradi%C4%8Dn%C3%AD+dro%C5%BE%C4%8Fov%C3%A1+pol%C3%A9vka+s+%C2%A0knedl%C3%AD%C4%8Dky_DSC7213orez.jpg

Droždí v polévce i v knedlíčkách vám dodá spoustu vitaminu B. Ten pomáhá bojovat s únavou či pokleslou náladou, vypadáváním vlasů, pozitivně působí také na lidi trpící ekzémem. Blahodárně působí také na zrak, pleť a nervovou soustavu.

Suroviny

POLÉVKA

1 cibule
1 mrkev
1 petržel
½ pórku
2 lžíce sádla
1 kostka droždí (42 g)
1 vejce
1 l hovězího vývaru
sůl a čerstvě mletý pepř
1 snítka libečku

 KNEDLÍČKY

1 menší cibule
1 stroužek česneku
1 lžíce sádla
1 kostka droždí (42 g)
3 lžíce mléka
1 vejce
1 lžička majoránky
1 snítka hladkolisté petržele
sůl
50 g strouhanky (dle potřeby)

 

Popis

Nejprve připravíme základ na knedlíčky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme
nadrobno. V rendlíku rozehřejeme sádlo, vsypeme cibuli a česnek a opékáme je, až zesklovatí. Rozdrobíme k nim droždí a opékáme. Jakmile vznikne kaše, vmícháme mléko a necháme vychladnout.

Zatímco směs chladne, uvaříme polévku. Cibuli, mrkev a petržel oloupeme, pórek očistíme a vše nakrájíme nadrobno. V hrnci rozehřejeme sádlo, vsypeme cibuli a opékáme ji, až zesklovatí. Přidáme mrkev, petržel a pórek a restujeme ještě 2 minuty. Rozdrobíme na ně droždí a opékáme zhruba 2 minuty, až lehce zrůžoví. Rozklepneme do směsi vejce a mícháme, až začnou vznikat drobné hrudky. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme, přidáme libeček a necháme 10 minut vařit.

Do základu na knedlíčky rozklepneme vejce, okořeníme majoránkou, nadrobno nasekanou petrželkou a solí. Promícháme, a je-li směs moc tekutá, přidáme strouhanku, aby hmota byla vláčná. Pomocí lžíce vytvoříme v dlani knedlíčky velikosti vlašského ořechu, které vložíme do vroucí polévky a necháme zhruba 3 minuty povařit – dokud nevyplavou na hladinu.

Ihned podáváme.

HERBAR7+PROMO-04213.jpg

Více receptů najdete v knihách Vaříme podle Herbáře

Previous
Previous

Punčové kostky s vlašskými ořechy

Next
Next

Flódni, velmi štědrý koláč