Oblíbené sušenky tatíčka Masaryka
Suroviny
180 g ořechů (vlašských nebo lískových)
300 g hladké mouky
1 lžíce kakaa holandského typu
200 g másla
100 g krupicového cukru
1 žloutek
moučkový cukr ovoněný vanilkovým luskem na obalení
Postup
Vlašské ořechy nasekáme nahrubo, pokud máme ořechy starší a sušší, namočíme je do studené vody zhruba 2 hodiny předem. Lískové ořechy opražíme v troubě vyhřáté na 150 °C zhruba 5 minut, zabalíme do utěrky a promneme, abychom je zbavili slupky. Pak je nasekáme nahrubo.
Ořechy smícháme s moukou, kakaem, máslem, cukrem a žloutkem, vypracujeme hladké těsto, vytvarujeme váleček o průměru zhruba 4 cm a uložíme ho na 1 hodinu do lednice, aby ztuhl.
Poté nakrájíme na kolečka silná asi 5 mm, vyskládáme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 10 minut. Ještě horké je můžeme obalit v moučkovém cukru ovoněném vanilkou.