Tvarohový koláč s kadeřávkem a pancettou

86+KOLAC+S+KADERAVKEM_MG_4505.jpg

Kadeřávek je považován za místní superpotravinu, protože obsahuje široké spektrum účinných látek a prospívá našemu tělu hned v několika úrovních. Vitamínu C má více než citrusy a vápníku více než mléko, vitamín K pomáhá proti osteoporóze, vláknina zasytí a pomáhá při hubnutí. Kadeřávek má jemnější chuť než kapusta a při vaření neuvolňuje sirné aroma. Výborně si rozumí s výraznějšími surovinami, jako je slanina, mleté maso nebo barevná zelenina. 

Suroviny

TĚSTO

100 g celozrnné špaldové mouky
100 g hladké mouky
1 lžička soli
100 g másla
100 g tvarohu (z alobalu)
máslo na vymazání formy
špaldová mouka na pomoučení

NÁPLŇ

4 brambory (zhruba 200 g)
150 g pancetty
200 g kadeřávku
1 cibule 
3 stroužky česneku
2 snítky rozmarýnu 
1 lžíce olivového oleje
75 g ementálu 
100 g crème fraîche, zakysané smetany nebo skyru 
4 vejce
špetka strouhaného muškátového oříšku
sůl a čerstvě mletý pepř

 

Popis

Obě mouky prosejte do mísy, osolte, rozkrájejte navrch máslo na drobné kostičky a pomocí nože promíchejte s moukou do konzistence drobenky. Přidejte tvaroh a rychle vypracujte hladké těsto. Pokud nedrží pohromadě, přidejte pár lžiček studené vody, ale těsto zbytečně dlouho nehněťte, bylo by po upečení tvrdé. Pokud je těsto naopak příliš měkké, uložte ho na chvíli do lednice. 

Koláčovou formu vymažte máslem a vysypte zlehka moukou. Na pomoučené ploše vyválejte těsto na plát o malinko větší než průměr formy a formu jím vyložte. Pečlivě vymačkejte okraje, přebytečné těsto odřízněte. Zakryjte potravinářskou fólií a uložte na 1 hodinu do lednice. 

Mezitím oloupejte brambory, nakrájejte je na kostky a uvařte v jemně osolené vodě doměkka. Slijte a nechte je zchladnout. Rozkrájejte je na menší kostičky nebo plátky. Pancettu nakrájejte na kostičky, kadeřávek na nudličky, cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Rozmarýn odrhněte. 

Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto zakryjte pečicím papírem, posypte suchými fazolemi či rýží, aby se při pečení nezvedlo, a vložte na 15 minut do trouby. Sejměte papír se zátěží a dopečte zhruba 5 minut dozlatova. 

Mezitím orestujte nasucho pancettu, až zezlátne a pustí trochu tuku. Přilijte olej, vsypte cibuli a česnek a opékejte je 3 minuty, až začnou tmavnout. Přidejte brambory, kapustu a rozmarýn a restujte dalších 5 minut. Odstavte a nechte 5 minut zchladnout. Postrouhejte sýrem, vmíchejte crème fraîche, zakysanou smetanu nebo skyr a prošlehaná vejce, osolte, opepřete a vlijte do předpečeného korpusu. Uhlaďte a vraťte zpět do trouby zhruba na 30–35 minut, až náplň zpevní. 

DOMA.ZLOM.DEF.09 (přetaženo) 12 jpg.jpg

Spoustu nových receptů najdete v knize Herbář ze zahrady přímo na talíř

Previous
Previous

Domácí antibiotika

Next
Next

Oblíbené sušenky tatíčka Masaryka