Nepečený dort s ovocem
Slavíte v létě narozeniny, ale nechce se vám stát u horké trouby? Nepečený dort z cukrářských piškotů můžete servírovat bez obav i té nejváženější návštěvě.
Suroviny
300 g cukrářských piškotů
4 lžíce bílého rumu, amaretta nebo griotky
300 g čerstvého ovoce dle chuti + na ozdobu
strouhaná kůra z ½ bio pomeranče
500g měkkého tvarohu (polotučného)
150g zakysané smetany
1 sáček vanilkového cukru
3 lžíce javorového sirupu nebo medu
Postup
Piškoty vyskládáme do servírovací mísy nebo dortové formy. Na dno a vyložíme jimi i okraje mísy. Piškoty zakápneme alkoholem a pokud nám nějaké ještě zbyly, necháme si trochu alkoholu na později. Čerstvé sezónní ovoce nakrájíme na kousky velikosti sousta a polovinu poklademe na piškoty.
Bio pomeranč omyjeme horkou vodou, osušíme a kůru nastrouháme na jemném struhadle do mísy s tvarohem. Tvaroh vyšleháme se smetanou, cukrem a sirupem či medem na hladký krém. Polovinu rozetřeme na ovoce, poklademe zbylými piškoty, pokud máme, zakápneme zbylým alkoholem a posypeme ovocem.
Zakryjeme krémem, uhladíme špachtlí, příborovým nožem nebo obrácenou stranou lžíce, zakryjeme potravinářskou fólií a uložíme na noc do lednice.
Před podáváním ozdobíme ovocem.