Pepřovky, křupavé naložené okurky

DSC02160.jpg

  „V Bavořích připravují zvláště peprné okurky, ,pepřovky’, dle původních receptů, které v mnohém od sebe se neliší. Podávám, dle mého soudu, z bavorských receptů tento nejlepší. K nakládání takovému nutno bráti jen okurčat nejmenších, nejvýše velikosti malíčku,“ píše Václav Soukup.

Suroviny

3 kg malých okurek nakladaček
1 lžíce soli
2 zelené papriky
8 šalotek
1 křen
1 hrst estragonu
1 hrst bazalky
1 lžíce kuliček černého pepře
4 bobkové listy
400 ml vinného octa
2 l vody

 

Postup

Okurky dobře očistíme a vložíme je na několik hodin do vody. Otřeme je kartáčkem, v hluboké míse je osolíme a zakryjeme plátnem, aby na ně nemohl hmyz, a necháme je do druhého dne odstát.

Papriku nakrájíme na tenké plátky, šalotku nadrobno, křen na tenké nudličky. Okurky vypereme v čisté vodě a narovnáme do velkých skleněných lahví s širším hrdlem.

Proložíme je paprikou, šalotkou, křenem, bylinkami a kořením. Skládat je můžeme po vrstvách nebo podle chuti. Na tento objem surovin budeme potřebovat asi 15 sklenic o objemu 250 ml. Ocet svaříme s vodou, ihned zalijeme okurky, zakryjeme víčkem a necháme je 4 dny stát. Slijeme, znovu svaříme ocet, necháme ho zchladnout a přelijeme přes okurky. Po čtyřech dnech zopakujeme.

Okurky můžeme také zavařit zhruba 15 minut na 80 °C. Uložíme je na chladném místě, a pokud ocet podklesne pod okurky, přilijeme ho (svařený a vychlazený).

BOXY-02770.jpg

Zavařovací box na zpracování až 20 kg úrody ovoce a zeleniny

Previous
Previous

Letní rybízové víno

Next
Next

Okurky podle babičky Evy