Medovník

Dort medově karamelové chuti, který má na našem území více jak stoletou tradici, je výzva. Vždycky jsem ho chtěla umět, takže… jsem se ho naučila! Takovou tu klasiku – s krémem, hodně oříšků, mňam. Milují ho i moje děti. A vsadím se, že chutnat bude i vám! Pokud ho připravíte doma dětem, vynechejte raději při přípravě rum.

Suroviny

TĚSTO:
330 g bílé žitné výražkové mouky
1 lžička jedlé sody
50 g másla, změklého
1 vejce
5 lžic medu

NÁPLŇ:
300 g másla
375 g karamelového kondenzovaného mléka

horká voda smíchaná s trochou rumu

opražené vlašské oříšky (nasekané)

 

Postup

Začneme opražením mouky nasucho v pánvi. Mouku pražíme, dokud se nerozvoní po oříšcích a není narůžovělá. Necháme ji trochu zchladnout, pak ji přesypeme do mísy nebo do robotu. Do zchladlé mouky přidáme sodu, máslo, vejce a med. Vše spolu dobře promícháme. 

Troubu si předehřejeme na 180 °C.

Vzniklé těsto rozdělíme na 4 kusy (čím více plátů budeme mít, tím vyšší medovník bude). Vezmeme jednu část těsta a na pomoučeném vále z ní vyválíme tenký plát. Poté z plátu pomocí velkého talíře (nebo třeba kruhové dortové formy) a nože vyřízneme pěkně rovnoměrnou placku. Opakujeme se všemi díly těsta. 

Pláty těsta přemístíme na plech vyložený pečicím papírem a postupně je všechny upečeme v rozehřáté troubě dozlatova, trvá to asi 10–15 minut. Pozor, ať se těsto nespálí! Společně s plackami dáme péct i odřezky – budeme je později potřebovat při zdobení.

Připravíme si krém. Smícháme máslo a kondenzované mléko, vyšleháme. 

Upečené pláty z obou stran mašlovačkou potřeme horkou vodou s rumem, aby zvláčněly. Placky poté pomažeme krémem a klademe je na sebe. Nakonec krémem potřeme celý medovník.

Na závěr medovník ozdobíme nasekanými vlašskými ořechy a rozmixovanými upečenými odkrojky těsta – směsí ořechů a upečeného těsta posypeme celý dort (i z boku).

Před konzumací je medovník třeba nechat rozležet v lednici alespoň 24 hodin, aby se všechny chutě propojily, aby dort změknul a šel dobře krájet. V lednici vydrží až 5 dní.

Tip:

Recept je z knihy Jíst a žít. Podle tohoto receptu upečete medovník nízký a bude připomínat koláč. Aby byl medovník vyšší a připomínal dort, ve videu jsme upekli dvojitou várku. Pokud tedy chcete medovník tak vysoký, jako na videu, upečte dvojitou várku.

HERBAR7 PROMO-02248.jpg

Kuchařky Vaříme podle Herbáře

Previous
Previous

Divoký losos s omáčkou sriracha

Next
Next

Domácí zdravá tortilla