Divoký losos s omáčkou sriracha
Pokud chcete zažít neskutečnou slast, poptejte se po divokém lososu. Čerstvého seženete pouze od května do září v jeho lovné sezoně.
Tučné lososí maso není moc dobré ani zdravé. Je známkou překrmované ryby s nemožností volného pohybu. Při výběru lososa proto hledím na jeho původ, čerstvost a viditelný tuk. U dobrého kusu jsou bílé linky tuku velmi tenké a rovnoměrně rozmístěné. Pokud chcete zažít neskutečnou slast, poptejte se po divokém lososu. Čerstvého seženete pouze od května do září v jeho lovné sezoně, ale koupit lze i mražený. Oproti rybě z farmy má přirozeně výrazněji červenou barvu a v chuti ucítíte moře.
Suroviny
3 palice česneku
300 g červených jalapeño papriček
375 ml rýžového octa
2 lžíce rýžového sirupu
1 lžička hrubé mořské soli
1⁄4 lžičky kukuřičného škrobu
1 lžička rybí omáčky
1 filet divokého lososa (zhruba 800 g)
Postup
Nejprve připravte sriracha omáčku. Česnek rozdělte na stroužky, oloupejte je, vsypte do pánve a zalijte studenou vodou tak, aby byl ponořený. Zahřejte až k varu, odstavte, slijte, česnek zchlaďte ve studené vodě a celý proces zopakujte.
Chilli papričky zbavte stopek a podle chuti semínek (s nimi bude pasta hrubší a ostřejší) a nakrájejte je na tenké plátky. Dvakrát spařený a zchlazený česnek nakrájejte na tenké plátky, vsypte je do rendlíku, přidejte chilli papričku a zalijte rýžovým octem. Vařte 3 minuty a odstavte. Vmíchejte rýžový sirup a sůl a nechte zchladnout. Rozmixujte dohladka, pyré povařte 10–15 minut a sbírejte pěnu.
Škrob promíchejte s 1 lžičkou vody, vmíchejte ji do omáčky, vařte 2 minuty, až omáčka zhoustne, odstavte, nechte mírně zchladnout, dochuťte rybí omáčkou a nechte zchladnout.
Troubu předehřejte na 180 °C. Z lososa vytáhněte pinzetou případné kosti a položte ho na plech vyložený pečicím papírem. Lososa potřete dostatečným množstvím omáčky a pečte v předehřáté troubě dorůžova, až maso začne lístkovat, zhruba 20–25 minut. Maso se nebude tak výrazně oddělovat jako u běžného lososa, protože je pevnější.