Jarní polévka z medvědího česneku

DSC6222KOPRIVOCESNKEJDA.jpg

Staré pořekadlo „polívka je grunt“ jednoznačně nelže, a pokud mluvíme o polévce z mladých jarních bylin, platí toto heslo dvojnásob. Uvařte si super výživnou polévku výrazné chuti, na jejíž přípravu vám stačí chvíle. Většinu ingrediencí najdete v lesích, na lukách a doma ve spíži.

Suroviny

2 hrsti pokrájených listů medvědího česneku
2 hrsti pokrájené mladé kopřivy
1 střední cibule
1 střední brambora
5 ks výhonků mladého česneku kuchyňského (nemusí být)
1 lžíce másla
1 litr vody
sůl

 

Postup

Na pánvi rozehřejeme máslo a zpěníme na něm nakrájenou cibuli a případně výhonky česneku. Mezitím necháme uvařit vodu a najemno nastrouháme bramboru, kterou přidáme k cibuli. Mírně podusíme a do hrnce vložíme medvědí česnek a kopřivy. Zalijeme vroucí vodou a vaříme velmi krátce, než se brambora doslova rozpustí a zahustí polévku. Poté vše rozmixujeme a jemně osolíme. 

Zdobíme jedlými květy, které zjara rostou hned vedle kopřiv. Tedy například sedmikráskou, violkou a posléze třeba popencem.

HERBAR7 PROMO-02248.jpg

Více receptů v našich kuchářkách Vaříme podle Herbáře

Previous
Previous

Domácí pesto z medvědího česneku

Next
Next

Superchleba z červené pšenice