Jablkový koláč Marie Baťové
Suroviny
350 g hladké mouky
120 g moučkového cukru
125 ml mléka
125 g másla
100 g mandlových plátků
500 g jablek
1 vejce
1/2 prášku do pečiva
2 vanilkové cukry
Postup
Máslo necháme změknout. Následně jej utřeme s moučkovým a jedním vanilkovým cukrem a vejcem. Přidáme mouku, kypřicí prášek a mléko. Vypracujeme vláčné a hutné těsto. Těsto necháme přibližně půl hodiny odpočívat v chladnu. Mezitím si připravíme jablka, která umyjeme a nakrájíme na tenké plátky, slupku ponecháme.
Po odpočinutí těsto rozdělíme na dvě části, a to na 2/3 a 1/3. Větší část vyválíme (v případě nutnosti zapracujeme více mouky, aby šlo těsto snadno válet) a vložíme do formy na koláč předem vymazané máslem a vysypané hrubou moukou. Těsto můžeme do formy také postupně a rovnoměrně vmačkávat prsty. Na takto připravené těsto klademe jablka, která posypeme druhým vanilkovým cukrem.
Druhou část těsta vyválíme a následně nakrájíme na pásky, ze kterých vytvoříme na koláči mřížku. Takto připravený koláč posypeme mandlemi nasekanými na plátky.
Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C přibližně 40 minut. Před servírováním posypeme moučkovým cukrem. Pečeno v koláčové formě o průměru 28 cm.