Citronový chlebíček

2021-10-15 (7).png

Suroviny

250 g polohrubé mouky
150 g moučkového cukru
200 g másla
1 lžíce medu
4 vejce 2 citrony
1 prášek do pečiva
špetka soli
100 g oloupaných mandlových plátků

 

Postup

Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky utřeme s cukrem, medem a máslem. Následně si ze dvou citronů nastrouháme kůru, vymačkáme šťávu a obojí přidáme k utřeným žloutkům. Přidáme mouku, kypřicí prášek a špetku soli. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a jemně jej vmícháme do těsta. Připravíme si formu na chlebíček. Tu vymažeme máslem (nebo sádlem) a vysypeme hrubou moukou. Spodní část formy vysypeme mandlovými plátky a vlijeme do ní těsto.

Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C přibližně 35 minut. Necháme 20 minut chladnout ve formě, poté vyklopíme. Po úplném vychladnutí posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme na plátky.

Upečeno ve formě na chlebíček – délka 25 cm, výška 5 cm.

Další inspiraci na pečení najdete v knize 99 sladkých teček Marie Baťové

Previous
Previous

Jablkový koláč Marie Baťové

Next
Next

Koláč ke kávě