Fermentované vločky s jablečnou vlákninou

kase2.jpg

Fermentace je hit posledních let, ve skutečnosti to však není nic nového, ani vědeckého. Fermentace znamená kvašení a pokud jste se právě zhrozili, že vločky budou kyselé, hotová kaše vás mile překvapí. Při fermentaci obilných vloček dochází za pomoci tekutiny k částečnému štěpení škrobů ve vločkách. Tak se obilná kaše stává přirozeně sladkou, stravitelnější a díky jemnému zkvašení bude i plná laktobacilů. Nemusí se vařit, a tak ji můžete posnídat, jen co vstanete. Vločky si můžete samozřejmě ohřát, ale pokud překročíte teplotu 40 °C, ztratíte cenné látky, pro které jste si museli den předem na přípravu vzpomenout. Kaše mám moc ráda a jím je celkem pravidelně, buď samotné, nebo s čerstvým ovocem, granolou, oříšky nebo semínky. Za superpotravinu považuji (a nejen já, ale i vědci a lékaři) lněné semínko, které je důležitým zdrojem omega-3 mastných kyselin. V běžné stravě se moc nevyskytuje a přitom významně přispívá k harmonizaci organismu a psychické pohodě. Abychom dokázali využít všechny cenné látky, je třeba lněné semínko rozmělnit – podrtit, namočit, rozemlít či vylisovat olej. Kaši dochucuji skořicovou lněnou posypkou, kterou lze vmíchat i do jogurtu nebo smoothie. Připravujte ji raději v menším množství, mletý len poměrně rychle žlukne, zhruba za 3 týdny. Nevím to ale jistě, protože posypku sním vždycky dřív.

Suroviny

KAŠE
2 hrsti vloček (ovesných, špaldových, ječných, žitných nebo jejich kombinace) 1 lžíce jablečné vlákniny
200 ml rostlinného mléka (ovesného, mandlového, makového)
1 hrst sezonního ovoce
1 lžíce lněné posypky

POSYPKA
100 g lněného semínka 20 g vlašských ořechů 20 g dýňových semínek 1 lžíce mleté skořice

 

Postup

Večer promíchejte vločky s vlákninou v misce, zalijte je mlékem pokojové teploty tak, aby byly ponořené, a nechte přes noc fermentovat. Můžete je přiklopit, ale není to nutné.

Na posypku rozmixujte lněné semínko najemno – dobře to jde v elektrickém mlýnku na kávu. Rozmixujte nadrobno i vlašské ořechy a dýňová semínka. Promíchejte je se lněným semínkem a skořicí
a uchovejte ve vzduchotěsné nádobě.

Před podáváním kaši posypte ovocem a posypkou, nemusíte ji ani přislazovat.

HERBAR7 PROMO-06892.jpg

Více receptů v nové kuchařce SVĚTOVÁ

Previous
Previous

Mast z měsíčku lékařského

Next
Next

Smetanové rybízové nanuky