Volarské šátečky

Volarske_satecky.jpg

Suroviny

KVÁSEK
100 ml vlažného mléka
1 lžička krupicového cukru
21 g droždí (½ kostky)

TĚSTO
100 ml mléka
2 vejce
500 g hladké mouky
špetka soli
1 lžíce krupicového cukru
100 g rozpuštěného másla 
mouka na pomoučení 
máslo na přelití

NÁPLŇ
300 g měkkého tvarohu (z kostky)
1 vejce
1 sáček vanilkového cukru
špetka soli

 

Postup

Ve vlažném mléce rozmícháme cukr a rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek, trvá to zhruba 10–15 minut. 

V mléce rozšleháme 1 vejce. Prosátou mouku osolíme, přidáme cukr, mléko s vejci, vlahé máslo a kvásek a vypracujeme vláčné těsto. Lehce poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme zhruba 30 minut na teplém místě kynout. Tvaroh rozmícháme s vejcem a vanilkovým cukrem a zlehka osolíme. 

Vykynuté těsto rozválíme na pomoučené ploše na plát silný zhruba 5 mm, rozkrájíme ho na čtverce o velikosti 5 x 5 cm, vyskládáme je na plech vyložený pečicím papírem a do jejich středu dáme tvarohovou náplň. Protilehlé cípy složíme dovnitř, přimáčkneme a necháme koláče ještě zhruba 10 minut kynout. Troubu předehřejeme na 180 °C. 

Šátečky potřeme zbylým rozšlehaným vejcem, zakápneme máslem a pečeme v předehřáté troubě 15 až 20 minut.

Více receptů najdete v knize Sladká první republika

Previous
Previous

Kouzelný svět kaváren

Next
Next

Fougasse