Sušená rajčata s vůní bylin
Sušená rajčata jsou oblíbenou pochoutkou ve Středomoří. Lze je sušit v sušičce i v troubě, ale my rozhodně doporučujeme počkat si na pořádné sluneční paprsky. Rajčátka se dají uchovávat sušená, ale i naložená v oleji s bylinkami. Můžete je přidávat do receptů, jíst samostatně, obložit jimi bagetu, podávat je jako přílohu nebo s nimi zdobit saláty.
Suroviny
rajčata
olivový olej
čerstvý tymián či jiné bylinky
Postup
Použijeme spíše pevnější pevnější. Plody omyjeme a osušíme. Odstraníme stopky, rajčata překrájíme na půlky, vydlabeme z nich dužinu, odstraníme semínka a posolíme je (ale můžeme i nesolit). Sušíme na slunci nebo v troubě.
Pokud se rozhodneme pro troubu, vyskládáme je na plech vyložený pečicím papírem, nebo ještě lépe na rošt či mřížku a sušíme při 60 °C. Dvířka trouby nezavíráme, po celou dobu sušení musí být pootevřena asi na 5 centimetrů. Cirkulace pomůže vlhkému vzduchu uniknout a rajčata se lépe prosuší. Celý proces trvá zhruba 10 až 12 hodin.
Po usušení rajčata řádně napěchujeme do uzavíratelné sklenice, proložíme čerstvými bylinami a zalijeme olivovým olejem. Skladujeme v chladu.