Rýžovo-kokosové mléko

17.2.2016!BEST RYZOVO KOKOSOVE MLEKO_DSC0172.jpg

Proč v tomto receptu používám hnědou rýži? Je totiž nebroušená. Tím pádem obsahuje více minerálů, vitamínů a vlákniny. Všechny tyto  látky jsou zdraví prospěšné a je škoda, že se ze zvyku připravuje více pokrmů z rýže bílé, která je svým zpracováním o tyto prvky chudší.

Rýže je také zdrojem energie a bílkovin. Proto je velmi oblíbená u sportovců při nabírání svalové hmoty. Je také bezlepková a připravená jako rostlinné mléko může být skvělou alternativou pro lidi trpící alergií na lepek i laktózu, což bohužel bývá časté. To ale nejsou všechny benefity rýže. Díky obsahu minerálních látek je dobrá na vlasy, nehty i kůži. Je lehce stravitelná a neobsahuje cholesterol. Pomáhá udržovat hladinu krevního cukru, tím prospívá diabetikům. Také bojuje s vysokým krevním tlakem a podporuje vylučování vody a zplodin metabolismu z těla ven. Ač se to nezdá, obyčejná rýže a její konzumace je pro nás přínosná a ani to častokrát nevíme.

Bohužel se rýže nedá pěstovat jinde než v subtropickém pásmu. Můžeme být tedy rádi, že k nám byla dovezena už v šestnáctém století ze Španělska a jako příloha  se uchytila i v české kuchyni. Doporučuji vám tedy na tento recept použít rýži hnědou a nejlépe v bio kvalitě. Určitě si vlastní rýžové mléko s kokosem vychutnáte stejně jako já.

Suroviny

2 díly hnědé rýže
1 díl strouhaného kokosu
6 dílů vody
vanilka

 

Postup

Rýži opražíme asi 5 min na pánvi. Kokos s rýží zalijeme vodou a necháme přes noc stát. Poté nalijeme směs do mixéru a mixujeme několik minut na jemno až tekutina zbělá. Poté už jen zbývá přecedit přes plátýnko.

HERBAR7 PROMO-06892.jpg

Více receptů v nové kuchařce SVĚTOVÁ

Previous
Previous

Tapiokový pudink

Next
Next

Palačinkový dort