Řezy ze škvarků

Rezy_ze_skvarku.jpg

Suroviny

TĚSTO
250 g nesolených škvarků
250 g krupicového cukru
šťáva a nastrouhaná kůra z ½ citronu
1 lžička mleté skořice
4 drcené hřebíčky
1 vejce
1 lžička jedlé sody
500 g hladké mouky
hladká mouka na pomoučení

NÁPLŇ
3 vejce, žloutky a bílky zvlášť
150 g krupicového cukru
1 vanilka
500 ml mléka
2 lžíce tuzemského rumu
tenké plátky z 1 pomeranče na ozdobení

 

Postup

Troubu předehřejeme na 180 °C. 

Škvarky jemně pomeleme, přidáme cukr, citronovou šťávu a nastrouhanou kůru, koření, vejce, jedlou sodu a mouku. Vypracujeme hladké pevné těsto, vyválíme ho na pomoučené pracovní ploše, vložíme do obdélníkové koláčové formy a pečeme v troubě dozlatova, zhruba 25 minut. Vyjmeme a necháme vychladnout.

Mezitím vyšleháme žloutky s cukrem a vyškrábnutými semínky vanilky do pěny. Mléko zahřejeme i s prázdnou tobolkou vanilky, polovinu pomalu vléváme za stálého šlehání metličkou do žloutkové pěny, přelijeme zpět do horkého mléka, vyjmeme vanilkovou tobolku, a vaříme na mírném stupni 20 až 25 minut za stálého šlehání do zhoustnutí. Rendlík přetáhneme potravinářskou fólií a necháme krém částečně zchladnout. 

Z 2 až 3 bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme do vlahého krému. Přidáme rum, promícháme a necháme krém zcela zchladnout. 

Vychladlý korpus naplníme krémem a poklademe tenkými plátky pomeranče.

Více receptů najdete v knize Sladká první republika

Previous
Previous

Kurzy vaření za první republiky

Next
Next

Výtečný mandlový dort