Kořenicí směs Ras el Hanout
V překladu „to nejlepší, co umí obchod nabídnout“ ztělesňuje kořenicí směs s názvem Ras El Hanout.
Chvíli potrvá, než si název zapamatujete. Jen co si směs připravíte a ochutnáte první pokrm, kterému propůjčí chuť, ke slovům se přidají vzpomínky a bude to... Už nezapomenete.
Severoafrické koření se přelévá z kuchyně do kuchyně dlouhých tisíc let. Velký počet ingrediencí, ze kterých ho jako při tvorbě magického lektvaru připravíte, pochází ze zemí takzvané Hedvábné stezky: z Indie, Číny, Afriky i Evropy. Každý kuchař směs připravuje trochu jinak. Nikdo z nich však nevynechá skořici, kardamom a římský kmín.
A na jaké jídlo je směs vlastně vhodná? Především na pečenou drůbež se zeleninou. Chutnat vám bude i v dresingu na salát nebo v zimní husté polévce.
Suroviny
2 lžičky římského kmínu
2 lžičky mletého sušeného zázvoru
2 lžičky semínek koriandru
1 lžička soli
1 lžička kuliček černého pepře
1 lžička mleté skořice
1 lžička mletého kajenského pepře
1 lžička mleté kurkumy
1⁄2 lžičky tobolek kardamomu
1⁄2 lžičky kuliček nového koření
1⁄2 lžičky semínek anýzu
5 hřebíčků
Postup
Celé tobolky koření, které jsme si předem odměřili, opražíme nasucho v pánvi. Namleté ingredience necháme stranou. Koření pražíme pouze do té doby, než se rozvoní. Musíme dávat pozor, aby nezačalo doutnat – zhořklo by.
Koření přesypeme do misky a necháme zchladnout. Vychladlé ho rozmixujeme najemno spolu s ostatními mletými ingrediencemi v mixéru nebo ho rozmělníme v hmoždíři. Směs je hotová.