Kořenicí směs Ras el Hanout

V překladu „to nejlepší, co umí obchod nabídnout“ ztělesňuje kořenicí směs s názvem Ras El Hanout.

Winter-test148393.jpg

Chvíli potrvá, než si název zapamatujete. Jen co si směs připravíte a ochutnáte první pokrm, kterému propůjčí chuť, ke slovům se přidají vzpomínky a bude to... Už nezapomenete. 

Severoafrické koření se přelévá z kuchyně do kuchyně dlouhých tisíc let. Velký počet ingrediencí, ze kterých ho jako při tvorbě magického lektvaru připravíte, pochází ze zemí takzvané Hedvábné stezky: z Indie, Číny, Afriky i Evropy. Každý kuchař směs připravuje trochu jinak. Nikdo z nich však nevynechá skořici, kardamom a římský kmín. 

A na jaké jídlo je směs vlastně vhodná? Především na pečenou drůbež se zeleninou. Chutnat vám bude i v dresingu na salát nebo v zimní husté polévce.

Suroviny

2 lžičky římského kmínu
2 lžičky mletého sušeného zázvoru
2 lžičky semínek koriandru
1 lžička soli
1 lžička kuliček černého pepře
1 lžička mleté skořice
1 lžička mletého kajenského pepře
1 lžička mleté kurkumy
1⁄2 lžičky tobolek kardamomu
1⁄2 lžičky kuliček nového koření
1⁄2 lžičky semínek anýzu
5 hřebíčků

 

Postup

Celé tobolky koření, které jsme si předem odměřili, opražíme nasucho v pánvi. Namleté ingredience necháme stranou. Koření pražíme pouze do té doby, než se rozvoní. Musíme dávat pozor, aby nezačalo doutnat – zhořklo by. 

Koření přesypeme do misky a necháme zchladnout. Vychladlé ho rozmixujeme najemno spolu s ostatními mletými ingrediencemi v mixéru nebo ho rozmělníme v hmoždíři. Směs je hotová.

HERBAR7 PROMO-06892.jpg

Více receptů v nové kuchařce SVĚTOVÁ

Previous
Previous

Baba ganoush, orientální dip z lilků

Next
Next

Poctivé dvojctihodné koláče