Ořechová bábovka

Orechova_babovka.jpg

Suroviny

KVÁSEK
80 ml vlažného mléka
21 g droždí (1/2 kostky) 
1 lžíce krupicového cukru

TĚSTO
100 g másla
75 g krupicového cukru
1 sáček vanilkového cukru
5 vajec
najemno nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
150 g mletých vlašských ořechů
špetka soli
150 g hladké mouky
máslo na vymazání formy
mouka na vysypání formy 
moučkový cukr na poprášení

 

Postup

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a promícháme s cukrem. Na teplém místě necháme vzejít kvásek – trvá to zhruba 15 minut. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme moukou. 

Máslo ušleháme s oběma cukry do husté pěny. Postupně zašleháme vejce. Vmícháme pomerančovou kůru, ořechy, sůl a mouku. Vlijeme kvásek a lžící nebo vařečkou promícháme. Těsto vlijeme do připravené formy, zakryjeme čistou utěrkou a necháme kynout zhruba 1 hodinu. 

Troubu předehřejeme na 180 °C. Bábovku vložíme do předehřáté trouby, po 20 minutách ji zakryjeme alobalem, aby se seshora nepřipalovala, a pečeme ještě 25–40 minut. Upečenou bábovku vyjmeme z trouby a necháme zchladnout ve formě na mřížce. Vyklopíme ji a pocukrujeme.

_Q3A3925_resize.jpg

Více rad a tipů na pečení najdete v knize Sladká první republika

Previous
Previous

Příprava na pečení aneb správné postupy jsou základem úspěchu

Next
Next

Kapucínský štrúdl