Mramorová bábovka

mramorova_babovka.jpg

Suroviny

170 g másla
4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
200 g moučkového cukru 
nastrouhaná kůra z ½ citronu
200 g hladké mouky
150 g hrubé mouky
1 sáček kypřicího prášku
špetka soli 
6 lžic mléka
200 g nastrouhané čokolády
3 lžíce kakaa holandského typu 
4 lžíce červeného sirupu (rybízového, malinového, třešňového, višňového)
máslo na vymazání formy
hrubá mouka nebo strouhanka na vysypání formy
moučkový cukr na poprášení

 

Postup

Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme moukou nebo strouhankou. Máslo, žloutky, cukr a citronovou kůru ušleháme do světlé nadýchané pěny, přibližně 10 minut mixérem, nebo je třeme alespoň půl hodiny ručně. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Mouky smícháme s kypřicím práškem a solí a směs přimícháváme ke žloutkům po malých částech střídavě se sněhem a mlékem. 

Troubu předehřejeme na 160 °C. Těsto rozdělíme na tři díly. První necháme žlutý, do druhého vmícháme čokoládu a kakao a do třetího sirup. Do formy vrstvíme jedno těsto po druhém, případně ho můžeme lžící obkroužit ve formě a náplně víc prolnout. Pečeme v předehřáté troubě zhruba 45 minut až 1 hodinu. Vyjmeme, necháme zchladnout, vyklopíme a před podáváním lehce pocukrujeme.

Více receptů najdete v knize Sladká první republika

Previous
Previous

Výtečný mandlový dort

Next
Next

Prvorepublikové tatranské řezy