Modrý vole s procesím

53_MG_0193.jpg

Když se noky vaří v mléce, je to jako stlát pro ně peřinku. Pokud je uvaříme šišaté a pomačkané, skryjeme je pod makový polštářek. Zalité medem chutnají jako sladký spánek. Tak tvrdý název pro tak měkkou postýlku z nočků!

Suroviny

NOČKY

250 g hrubé mouky
špetka soli
zhruba 750 ml mléka
2 vejce
100 g rozpuštěného másla

K PODÁVÁNÍ

50 g rozpuštěného másla
60 g mletého máku
4 lžíce medu

 

Postup

Mouku lehce osolíme, ve 150 ml mléka rozšleháme vejce, přilijeme máslo, promícháme, vlijeme do mouky a pomocí měchačky vypracujeme těsto řidší než na knedlíky. Podle potřeby můžeme zředit mlékem nebo zahustit moukou. 

V hrnci rozehřejeme zbylé mléko tak, aby v něm nočky plavaly, volíme proto přiměřeně velký hrnec nebo použijeme víc mléka. Zlehka ho osolíme. Z těsta odkrajujeme lžičkou nočky a vaříme je v mléce doměkka, zhruba 8–10 minut podle velikosti, až vyplavou na hladinu.

Vylovíme je, promastíme máslem, aby se neslepily, rozdělíme na talíře, sypeme mákem, osladíme medem a případně zakápneme máslem. Někde přelévají nočky zbylým horkým mlékem.

HERBAR7 PROMO-04213.jpg

Více receptů najdete v kuchařkách Vaříme podle Herbáře

Previous
Previous

Pečená kachna plněná vínem

Next
Next

Poctivé okurky Čertovky