Modrý vole s procesím
Když se noky vaří v mléce, je to jako stlát pro ně peřinku. Pokud je uvaříme šišaté a pomačkané, skryjeme je pod makový polštářek. Zalité medem chutnají jako sladký spánek. Tak tvrdý název pro tak měkkou postýlku z nočků!
Suroviny
NOČKY
250 g hrubé mouky
špetka soli
zhruba 750 ml mléka
2 vejce
100 g rozpuštěného másla
K PODÁVÁNÍ
50 g rozpuštěného másla
60 g mletého máku
4 lžíce medu
Postup
Mouku lehce osolíme, ve 150 ml mléka rozšleháme vejce, přilijeme máslo, promícháme, vlijeme do mouky a pomocí měchačky vypracujeme těsto řidší než na knedlíky. Podle potřeby můžeme zředit mlékem nebo zahustit moukou.
V hrnci rozehřejeme zbylé mléko tak, aby v něm nočky plavaly, volíme proto přiměřeně velký hrnec nebo použijeme víc mléka. Zlehka ho osolíme. Z těsta odkrajujeme lžičkou nočky a vaříme je v mléce doměkka, zhruba 8–10 minut podle velikosti, až vyplavou na hladinu.
Vylovíme je, promastíme máslem, aby se neslepily, rozdělíme na talíře, sypeme mákem, osladíme medem a případně zakápneme máslem. Někde přelévají nočky zbylým horkým mlékem.