Levandulový sirup
Připravujte a vařte si domácí sirupy, budou vám chutnat, a dokonce si můžete tvořit své vlastní kombinace chutí. Sirupy se připravují různými způsoby. Zastudena zachováte nejvíce účinných látek z čerstvých bylin. Bud’ použijete pouze cukr, bylinu a teplo, ale to si musíte na výsledek pár dní počkat, než bylinky pustí vlastní šťávu. Nebo přidáte ještě vodu a do 24 hodin máte hotovo. Vařené sirupy se vyrábí z odvaru bylin sušených. A to je právě případ levandulového sirupu, který si můžete vyrobit doma po celý rok. Doporučuji sehnat si opravdu kvalitní květy nebo použít vaši domácí sušenou levanduli z léta. Sušené byliny vydrží dobře skladované v temnu a suchu tak půl roku. To máte celou zimu na vaření sirupů!
Suroviny
250 ml vody
100 g třtinového cukru
1 lžíce sušené levandule
Postup
Ve vodě pomalým zahříváním necháme rozpustit cukr, přidáme levanduli a zahříváme až do bodu varu. Vaříme zhruba 2 minuty, poté přecedíme a sirup necháme zchladnout.