Valašský kontrabáš s pohankou

70_MG_0104.JPG

Kontrabáš je tradiční valašský pokrm z brambor a především pohanky. Pohanka byla a stále je velmi oblíbenou plodinou a kdysi na Valašsku rostla všude, kam byste jen dohlédli. Pohanka má blahodárné účinky na lidské zdraví, proto se ustálila v našich jídelníčcích. Obsahuje velké množství snadno stravitelných bílkovin, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a pomáhá rozšiřovat cévy.

Na kontrabáši si mohou pochutnat i vegetariáni, jen si místo uzeného masa opečou tofu a cibuli osmaží na přepuštěném másle.

Suroviny

150 g pohanky
400 g uzeného masa
800 g brambor
sůl
1 cibule
2 lžíce sádla
3–4 stroužky česneku
1 hrst hladkolisté petržele
sádlo na vymazání pekáče

 

Postup

Pohanku dvakrát přelijeme vroucí vodou, necháme ji v cedníku okapat, vsypeme do kastrolu, zalijeme 400 ml vody, zakryjeme pokličkou a uvaříme doměkka.

Mezitím uvaříme uzené maso ve vodě doměkka, vyjmeme ho a nechám zchladnout. Nakrájíme ho na drobné kostičky. Brambory oloupeme, nakrájíme na měsíčky a uvaříme v mírně osolené vodě doměkka. Pekáč vymažeme sádlem. Cibuli nakrájíme nadrobno a opečeme na sádle dozlatova.

Česnek utřeme se solí. Brambory slijeme a promícháme s pohankou, uzeným masem, česnekem a cibulí. Do pekáče rozložíme nahrubo nasekanou petržel a zakryjeme ji pohankovo-bramborovou směsí.

Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme zhruba 20 minut dozlatova. 

HERBAR7 PROMO-04145.jpg

Více receptů v našich kuchařkách Vaříme podle Herbáře

Previous
Previous

Plněná vepřová panenka se šalvějovým máslem

Next
Next

Mrkvovo–řepný salát s pestem z hummusu