Nebeský jahodový džem

jahodovy jam_MG_1759-166.jpg

Jahodový džem je vždycky něco svátečního, protože jahody je nejlepší sbírat rovnou do pusy. Nedá se jim odolat a plány na jahodové knedlíky nebo bublaninu se rozplývají s každou další jahodou v puse. Pak ale nastoupí babička zachránkyně a nějakou tu sklínku s jahodovou zavařeninou přiveze. Na naše pokusy s chia semínky se dívá s mírným despektem a ví, že její „marmoška“ je prostě nej.

Suroviny

1 kg jahod
šťáva z 1 citronu
800 g krupicového cukru
250 ml rybízové či angreštové šťávy nebo 10 g citrusového pektinu

IMG_5114.jpg

Box potravin k zavařování a výrobu sirupů

 

Postup

Jahody pečlivě omyjeme, ale nemáčíme je ve vodě. Zbavíme je stopek a očistíme, větší jahody pokrájíme a všechny zakápneme citronovou šťávou, aby si ponechaly krásnou červenou barvu. Vsypeme je střídavě s polovinou cukru do hrnce a necháme do druhého dne prosladit. 

Zahřejeme a povaříme 15 minut, přilijeme šťávu a promícháme se zbylým cukrem a ještě 15 minut povaříme, až džem začne rosolovatět. Pokud používáme pektin, promícháme ho se zbylým cukrem a povaříme jen pár minut, džem rychle rosolovatí. Plníme do čistých suchých sklenic, zavíčkujeme je a postavíme dnem vzhůru. 

Náš TIP:

Jahody mají nejmenší podíl pektinu ze všeho ovoce, proto se do džemu přidává pektinový prášek – jablečný nebo citrusový. Ve starších receptech se používá šťáva z ovoce, které má pektinu na rozdávání, třeba rybízu, angreštu a jablka (ideálně nezralých) a kdoule. Podobně můžeme využít i chia semínka, která dokáží vstřebat až desetkrát víc tekutiny, než sama váží, a v džemu krásně nabobtnají, pěkně vypadají a rozkošně chroupou.

Previous
Previous

Ochucená sůl s rozmarýnem

Next
Next

Ředkvičkové pickles