Jemný cizrnový hummus
Hummus je cizrnový dip či pomazánka nebo pyré, pocházející z Egypta. V průběhu dějin se rozšířil na střední východ a stal se nedílnou součástí arabské kuchyně. Hlavní složkou hummusu je vařená cizrna, sezamová pasta tahini, česnek, citron a sůl. Díky širokému rozšíření od severní Afriky přes Turecko až po Izrael a Libanon, který považuje hummus za “své” jídlo, se recepty na něj lehce odlišují, ale hlavně v dochucení. Někde se přidává drcený kmín a paprika, jinde bylinky, nakládané citrony a piniové oříšky. Někdy se vynechává česnek i tahina a přidává se ocet. Olivový olej je nedílnou součástí servírování pokrmu, kdy se z dipu vytvoří jakási mistička a olej se do ní nalije. Podává se s různými druhy chleba a placek.
Já jsem si k hummusu opekla indický chléb naan, na který najdete recept zde. Je to poněkud odvážné spojení, před několika desetiletími by se zřejmě tyto dva pokrmy nemohly vůbec potkat, ale v tomto případě nám globalizace světa otevřela brány ke spojování národních kuchyní a to je přeci skvělé! Naan pochází z Asie.
Suroviny
1 plechovka bio cizrny
2 pl sezamové pasty tahini
1 stroužek česneku
šťáva z citronu
drcený kmín
hrst čerstvého koriandru
sůl
olivový olej
Postup
Opláchnutou měkkou cizrnu nasypeme do mixéru, přidáme pastu tahini, česnek podle chuti, sůl kmín a citronovou šťávu z půlky citronu. Rozmixujeme.
Dochutíme podle chuti pokud chceme a přimícháme pokrájené nebo natrhané lístky koriandru. Naservírujeme na misku a uprostřed vytvoříme lžící důlek, kam nalijeme asi dvě lžíce oleje a dozdobíme lístky koriandru.