Hanácké hřebeny

Hanacke_hrebeny.jpg

Suroviny

TĚSTO
500 g hladké mouky
špetka soli
100 g krupicového cukru
4 žloutky
nastrouhaná kůra z 1 citronu
150 g rozpuštěného másla
100 ml mléka
mouka na pomoučení

KVÁSEK
100 ml vlažného mléka
1 lžička krupicového cukru
21 g droždí (½ kostky)

DOKONČENÍ
200 g povidel či ořechové náplně
1 vejce na potření 
1 hrst drcených ořechů
směs moučkového a vanilkového cukru na poprášení

 

Postup

Do vlažného mléka s cukrem rozdrobíme droždí, promícháme a necháme vzejít kvásek, trvá to zhruba 10–15 minut. 

Do mísy prosejeme mouku, osolíme, přidáme cukr, žloutky, nastrouhanou citronovou kůru, vlijeme vlahé rozpuštěné máslo, kvásek a mléko a vypracujeme hladké, nelepivé těsto. 

Bez kynutí ho rozválíme na pomoučeném válu na plát silný 5 mm. Rozkrájíme ho na čtverce o hraně zhruba 6 cm. Do středu dáme povidla nebo ořechovou náplň. Těsto přeložíme napůl, aby vznikl tvar obdélníku. Strany přimáčkneme k sobě a nožem na několika místech nakrojíme. Hřebeny mírně stočíme a vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme ořechy a necháme zhruba 30 minut kynout. 

Troubu předehřejeme na 180 °C, vložíme do ní vykynuté hřebeny a pečeme zhruba 25–30 minut, až mírně zezlátnou. Necháme zchladnout a poprášíme směsí moučkového a vanilkového cukru.

Více receptů najdete v knize Sladká první republika

Previous
Previous

Vybavení kuchyně pro prvorepublikové hospodyňky

Next
Next

Kuchyně za první republiky