Hanácké hřebeny
Suroviny
TĚSTO
500 g hladké mouky
špetka soli
100 g krupicového cukru
4 žloutky
nastrouhaná kůra z 1 citronu
150 g rozpuštěného másla
100 ml mléka
mouka na pomoučení
KVÁSEK
100 ml vlažného mléka
1 lžička krupicového cukru
21 g droždí (½ kostky)
DOKONČENÍ
200 g povidel či ořechové náplně
1 vejce na potření
1 hrst drcených ořechů
směs moučkového a vanilkového cukru na poprášení
Postup
Do vlažného mléka s cukrem rozdrobíme droždí, promícháme a necháme vzejít kvásek, trvá to zhruba 10–15 minut.
Do mísy prosejeme mouku, osolíme, přidáme cukr, žloutky, nastrouhanou citronovou kůru, vlijeme vlahé rozpuštěné máslo, kvásek a mléko a vypracujeme hladké, nelepivé těsto.
Bez kynutí ho rozválíme na pomoučeném válu na plát silný 5 mm. Rozkrájíme ho na čtverce o hraně zhruba 6 cm. Do středu dáme povidla nebo ořechovou náplň. Těsto přeložíme napůl, aby vznikl tvar obdélníku. Strany přimáčkneme k sobě a nožem na několika místech nakrojíme. Hřebeny mírně stočíme a vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme ořechy a necháme zhruba 30 minut kynout.
Troubu předehřejeme na 180 °C, vložíme do ní vykynuté hřebeny a pečeme zhruba 25–30 minut, až mírně zezlátnou. Necháme zchladnout a poprášíme směsí moučkového a vanilkového cukru.