Garam masala, nejtypičtější indické koření

Snímek obrazovky 2020-03-30 v 15.37.23.png

Garam masala je jedním z nejtypičtějších koření Indie. Někdy bývá také nazýváno indické koření pěti vůní. Oproti kari jde o směs, která je sladší, plnější a má typickou voňavou prohřívací chuť. V kari směsi kraluje kurkuma, garam masale dominuje římský kmín a koriandr. Jako jedna z mála směsí se garam masala používá po celé Indii, od severu k jihu. Každá rodina má vlastní recepturu, podle které toto koření míchá. Samozřejmě tu nejlepší, znáte to. Zapamatujte si, že ve směsi by měl převažovat římský kmín a koriandr. Ostatní koření si dolaďte podle chuti. A pokud milujete pálivé, přidejte sušené chilli papričky. Podle ájurvédy zahřívá tato směs lidské tělo a tím, jak zvyšuje jeho teplotu, pomáhá mu zbavovat se toxinů. Podporuje také dobré zažívání a hubnutí a posiluje imunitu. Mně zvedá náladu především v temných studených dnech na podzim a v zimě.

Suroviny

1 lžíce římského kmínu
2 lžičky semínek koriandru
1 lžička drceného kardamomu (nebo 4 tobolky)
1,5 lžičky kuliček barevného pepře
1 lžička mleté sladké papriky
0,5 lžičky hřebíčku
0,5 lžičky mletého muškátového oříšku
0,5 lžičky mletého kajenského pepře

Některé autentičtější recepty ještě uvádí:

3cm svitek cejlonské skořice (1,5 lžičky mleté skořice)
1 lžička mletého sušeného zázvoru
0,5 lžičky semínek fenyklu
0,5 lžičky kmínu
2 sušené bobkové listy

 

Postup

Celé koření zlehka opražíme nasucho na pánvi, až se rozvoní. Přesypeme do misky a necháme vychladnout. Rozmixujeme najemno, přidáme mleté ingredience.

HERBAR7 PROMO-06892.jpg

Více receptů v nové kuchařce SVĚTOVÁ

Previous
Previous

Čokoládové brownies s batáty

Next
Next

Cukrové fialkové květy