Sirup z fialek

IMG_0727.jpg

Spolu s medvědím česnekem, kopřivou, vrbovou kůrou a březovou mízou, je violka vonná jedna z prvních jarních léčivek. Nepropásněte její kvetení! Už je nejvyšší čas se do lesa vydat hledat nejbujnější fialové koberce. Fialky můžet sbírat celé, nebo jen květy. Obsahují saponiny, alkaloid violin a kyselinu salicylovou (aktivní látku z aspirinu). Možná vás tedy napadne, že by nasušená fialka mohla pomoct v čajích, třeba proti kašli. A máte pravdu! Je to tak, neboť především pomáhá s vylučováním hlenů. Proto si z nich připravte fialkový sirup nebo cukr. Oba recepty jsem pro vás připravila.

Suroviny

1/2 l vody
2-3 plné hrsti celých květů fialek (čím více, tím lépe)
1/2 citronu
1/2 kg cukru nebo 1/3 kg cukru
2 čajové sáčky stévie

 

Postup

Svaříme vodu a horkou ji slijeme přes květy, které necháme louhovat tak 2 hodiny, než voda vychladne. Voda se mezitím zbarví do sytě zelené.

Květy poté slijeme a velmi opatrně začneme do vody kapat citrón. Opravdu pomalu, protože barva se pomalu začne měnit na fialovou, a pokud to přeženeme, začne růžovět. A protože sirup chceme krásně violkově fialový, opravdu stačí 10 až 15 kapek citronu na půl litru vody.

Pak stačí přidat cukr, nechat rozpustit a sirup můžeme zavařit nebo zamrazit. Je perfektní pro přípravu koktejlů. Prostě takový domácí violkový monin.

HERBAR7 PROMO-04213.jpg

Více receptů najdete v kuchařkách Vaříme podle Herbáře

Previous
Previous

Jarní quiche s kopřivou a medvědím česnekem

Next
Next

Pampeliškové kapary