Famózní kocmrda ze skanzenu
Přátelé, myslela jsem si, že vejmrdu nic nepřekoná, ale jak jsem se mýlila! Další neuvěřitelný název pokrmu chudých rolníků, který však nedokáži tak lehce rozklíčovat. Chutná jako prejt, snad je to sádlem, česnekem a novým kořením. Pro ty, kdo neradi zabijačkové jitrnice, by kocmrda mohla být dobrou náhradou. A když si odpustíme ten kousek sádla, je to dokonce i skvělé plnohodnotné postní jídlo. Tak podivným názvům a výborným skanzenovým pokrmům zdar!
Suroviny
1 kg brambor
2–3 stroužky česneku
1 lžíce kmínu
sůl
40 g sádla
40 g hladké mouky
½ lžičky mletého nového koření
1 lžička octa
Postup
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Česnek oloupeme a rozkrojíme na poloviny. Brambory uvaříme s česnekem a kmínem v osolené vodě doměkka. Slijeme a rozmačkáme je na kaši. V pánvi či rendlíku rozehřejeme sádlo, vmícháme do něj mouku s novým kořením, až vznikne jíška. Zhruba 2 minuty ji pražíme, vlijeme ocet, promícháme a vmícháme do rozmačkaných brambor. Přiklopíme pokličkou a vložíme na 5–10 minut do trouby předehřáté na 100 °C.