Čokoládové dortíčky

Suroviny

60 g másla
6 vajec, žloutky a bílky zvlášť
120 g krupicového cukru
špetka dřeně z vanilkového lusku
najemno nastrouhaná kůra z 1 citronu
60 g strouhané čokolády
60 g neloupaných mletých mandlí
80 g hrubé mouky

NÁPLŇ
125 g másla
moučkový cukr podle chuti
dřeň z 1 vanilkového lusku
50 ml studené černé kávy
100 g pikantní zavařeniny (višňová, třešňová)

POLEVA
50 g másla
100 g krupicového cukru
1 lžička vody
60 g kakaa holandského typu

KULIČKY
1 lžíce tuzemáku (rumu) nebo dle potřeby
30 g strouhané čokolády

 

Postup

Máslo utřeme do nadýchané pěny. Přidáme žloutky, cukr, semínka vanilky a citronovou kůru a vše třeme zhruba 20 minut. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Troubu předehřejeme na 160 °C.

Do máslové směsi vmícháme čokoládu a mandle a pomalu zapracujeme střídavě mouku a sníh. Těsto vlijeme na plech vyložený pečicím papírem, vrstva by měla být vysoká nanejvýš 2 cm. Pečeme 15–20 minut, až těsto zpevní. Necháme vychladnout.

Na náplň prošleháme máslo s moučkovým cukrem do pěny a zašleháme semínka z vanilkového lusku a kávu, až vznikne hladký krém. Na polevu rozehřejeme máslo a vmícháme cukr, vodu a kakao, až se dokonale spojí.

Z korpusu vykrajujeme kulatým vykrajovátkem placičky. Zbylý korpus rozdrobíme a promícháme s rumem a čokoládou na kompaktní hmotu, z které tvarujeme v dlaních kuličky.

Polovinu oválků potřeme zavařeninou a máslovým krémem, přiklopíme zbylými těstem bez náplně, polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme kuličkami.

Více receptů najdete v knize Sladká první republika

Previous
Previous

Kuchyně za první republiky

Next
Next

Mrkváčky paní Baťové