Angreštový sirup s čechřicí a květy fenyklu
Chuť tohoto sirupu se nedá jen tak s něčím porovnat. Je unikátní. Sladkokyselost zralého angreštu, která se spojí s lehce lékořicovou chutí čechřice a fenyklu, je pro mě objevem. Tenhle sirup se stal základem letošní nejzajímavější letní limonády.
Suroviny
1 kg zralých angreštů
4 biocitrony
zhruba 4 velké květy fenyklu
500 g krupicového cukru
1 svazek listů čechřice
Postup
Angrešty omyjeme, zbavíme bubáka (zbytku kalicha) a rozpůlíme. Citron nakrájíme na plátky, fenykl promneme mezi prsty, aby uvolnil silice.
Do láhve s širším hrdlem střídavě vrstvíme angrešt, cukr, plátky citronu, listy čechřice a květy fenyklu. Dlaní nebo skleničkou stlačíme, aby se promíchala citronová a angreštová šťáva, zavíčkujeme a necháme 2 dny stát na chladnějším místě.
Prolisujeme přes plátýnko a scedíme do horkých, čistých lahví. Sirupu z tohoto množství surovin uvaříme asi 1 l. Lahve zavíčkujeme nebo ještě zavaříme při 80 °C zhruba 20 minut.