Yerba maté za studena
Tento nápoj má dlouhou tradici, pochází z Jižní Ameriky, kde roste cesmína paraguayská, z jejíchž lístků se osvěžující pití připravuje.
Po celém světě se yerba maté pije jako energetizující nápoj, obsahuje hodně kofeinu. V Paraguayi a Brazílii se maté podává za studena pod názvem tereré, v Argentině se lístky cesmíny macerují ve studeném ovocném džusu. Studená verze osvěžuje za horkých dní, jinak se maté běžně podává horké, hlavně po ránu a v chladnějších dnech. Yerba maté povzbuzuje mozkovou činnost, působí proti špatné náladě, čistí krev, stimuluje činnost srdce, tlumí nervové bolesti a chuť k jídlu.
Suroviny
1 lžíce drcených lístků yerba maté
250 ml filtrované studené vody
sirup nebo med dle chuti
ovocný džus dle chuti
čerstvé ovoce k dochucení
led k podávání
Postup
Do uzavíratelné sklenice nasypejte lístky yerba maté a zalijte je vodou. Uzavřete a protřepejte. Nechte v lednici přes noc macerovat.
Druhý den přeceďte a doslaďte dle chuti svým oblíbeným sirupem (například javorovým či agávovým) nebo medem. Přidat můžete i jakýkoliv ovocný džus nebo ovoce.
Podávejte s ledem.