Sirup z bezových květů

1 jidlo jako lek bezova stava_MG_1638.jpg

Šťávy z bezinek se vyplatí připravit hodně – období zimy, rým a chřipek je dlouhé. Tato šťáva navíc bývá základem dalších bezových receptů. Bezinky rostou všude, ve městě i na venkově, stačí svolat co nejvíce členů rodiny a přátel a vydat se na voňavý výlet.

Suroviny

100 květů bezu černého
6 l vody
4 kg cukru
16 citrónů

 

Postup

Oprané květy černého bezu necháme 24 hodin vylouhovat ve vodě. Poté přecedíme. Do scezeného výluhu přidáme šťávu z citrónů a cukr. Necháme dobře rozpustit a za studena plníme do lahví.

Tip: můžeme zkusit i jiný postup

Převaříme 2 litry vody a necháme je vychladnout. Zastřihneme stonky, květy důkladně vypereme ve studené vodě, zbavíme všech nečistot a necháme je okapat. Omyjeme citróny a nakrájíme je na plátky. Květy vložíme do čisté sklenice na zavařování, skleněné mísy či džbánu. Přidáme citróny, zalijeme vychladlou vodou, přikryjeme utěrkou a necháme stát 24 hodin v chladnější místnosti.

Přecedíme přes cedník vyložený gázou nebo jemným plátýnkem. Ze zachycených květů vymačkáme všechnu tekutinu. Vsypeme cukr a kyselinu citronovou a mícháme do úplného rozpuštění cukru; trvá to asi 15 minut. Naplníme do vymytých a suchých lahví, zazátkujeme a skladujeme v ledničce. 

Čerstvá šťáva vydrží 7–10 dní. Životnost můžeme prodloužit zavařením při 70 °C nebo zmrazením. Takto vydrží celý rok. Hlavně děti ji milují.

Previous
Previous

Yerba maté za studena

Next
Next

Evoluce kokosu ve vaření a ty nejlepší kokosové suroviny