Evoluce kokosu ve vaření a ty nejlepší kokosové suroviny

Moc mě baví sledovat evoluci surovin a kokos mě naprosto fascinuje. Dřív jsem si celý ořech kupovala snad jen na Mikuláše a jeho otevření byla vždy velká událost. Dneska si můžeme mladý kokos dopřát o poznání snadněji. Sušený a strouhaný byl vcelku dobře dostupný vždy. Olej se na regálech objevil o dost později, stal se hitem a kokosové šílenství, zdá se, odstartoval.

_DSC0421 kokosova slehacka.jpg

Kdo by to byl tehdy tušil, že ho začneme využívat také pro výrobu mouky, mléka i cukru. Dávám přednost produktům v bio kvalitě – a to nejen kvůli zdraví svému a své rodiny, ale i kvůli ochraně života na plantáži a kolem ní. Ze skořápky umíme vyrobit textilní vlákno, substrát pro rostliny nebo topivo a produkty z dužiny jsou oblíbené v kosmetice. Je to všestranná a hravá surovina!

Kokosové palmy rostou na pobřeží v Asii, Jižní Americe, Africe i Tichomoří. Rostlina se jmenuje kokosovník ořechoplodý a pěstuje se právě kvůli svému chutnému ořechu už 3 000 let. Asi třicet metrů vysoká palma začne po sedmém roce svého věku ročně plodit desítky 20–30 cm velikých plodů. Palma plody plní vodou, která se čistí během cesty rostlinou. Voda uvnitř kokosu je tedy nejen obohacená o minerály, ale i krásně čistá.

Strouhaný kokos a kokosové plátky

Nejznámějším zpracováním kokosu je bezesporu nastrouhaný a usušený kokos. V posledních pár letech se objevil také ve formě kokosových plátků. Nahrubo strouhaný kokos bývá kvalitnější a také si lépe zachová vláčnost, vůni i chuť. Jeho použití dobře znáte, je součástí všemožných litých buchet, bábovek i vánočního cukroví a raw tyčinek a kuliček. Zkuste ho použít místo strouhanky na vysypání forem na pečení. Kokosové plátky u nás doma často zdobí různé dezerty. Ráda je promíchám s javorovým sirupem, rozprostřu na pečící papír a upeču dozlatova zhruba při 180 °C. Krásně se zapečou a vznikne z nich neodolatelné zobání na kaše, do jogurtu, na smoothie misky nebo jen tak.  

DSC07136.jpg

Kokosový olej

Jeho vlastnosti nám dovolují použít ho ve studené i teplé kuchyni. Konzistencí reaguje na teplotu v místnosti. V létě je dokonale tekutý, v zimě bývá až tuhý, v ledničce ztuhne na kámen. Uchovávejte ho v pokojové teplotě. Změny teploty nijak neporuší jeho kvalitu a nezžlukne snadno. Svou stabilitu si zachová i při vysokých teplotách, proto se skvěle hodí při smažení i pečení. Kupujte jen za studena lisovaný a nerafinovaný olej. Takový je dobře stravitelný, mění se na energii, podporuje obranyschopnost a působí proti zánětům. Můžete si ho jen tak namazat na opečený toust, přidat lžičku do snídaňové kaše a nejlépe s ním vařit. Já osobně si myslím, že chuť a vůně kokosu je skvělá. Jestli ji však nemáte rádi, pořídit můžete také dezodorizovaný olej, který nijak nechutná ani nevoní.

Kokosové mléko

Předně je dobré rozlišit kokosové mléko od kokosové vody, případně kokosového nápoje. Kokosové mléko se vyrábí z kokosové dužiny a prodává se nejčastěji v plechovce, jindy v litrovém nápojovém kartonu. Kokosová voda je unikátní tekutina uvnitř mladého kokosu, kterou si můžete pořídit v plastové lahvičce či nápojovém kartonu a vypít namísto svačinky (či v létě, když se cítíte dehydratovaní). Neobsahuje tuk. Kokosový nápoj, rostlinnou náhražku mléka, si můžete doma vyrobit nebo koupit v nápojovém kartonu. Kokosové mléko je hodně husté. Proto se hodí na přípravu asijských omáček, koktejlů, zmrzliny a jako veganská náhrada smetany. Myslím, že jak ho jednou ochutnáte, sami vymyslíte, kde dál ho používat a stane se součástí vaší špajzky.  

Kokosová voda

Při koupi kokosové vody dbejte na její složení. Výrobci jsou velmi kreativní a rádi nás přesvědčují, abychom si pořídili jejich přislazený a ochucený patok namísto pravé kokosové šťávy, která je geniální sama o sobě. Návod je jasný. Ve složení ať je napsaná pouze kokosová šťáva, ideálně z ekologického zemědělství. Šťávu použijte také do ovocných smoothie, jiných ovocných nápojů i do nanuků. Nejlépe však chutná samotná a dobře vychlazená v horkém dni a svůj význam má také nutričně. Je totiž plná minerálních látek, které nám prospějí nejen v teplém dni.

Kokosová mouka

Z usušené a najemno rozemleté kokosové dužiny vznikne krásně sypká mouka. Je přirozeně bezlepková a sladká, chutná po kokosu. Obsahuje méně sacharidů než klasické mouky a je bohatá na bílkoviny a vlákninu. Zdraví prospívá také díky hořčíku a železu. Nakupujte ji po menším balení, rychle se kazí. V klasických receptech ji můžete nahradit ze čtvrtiny pšeničnou mouku. Trochu více se drolí, protože neobsahuje lepek, proto je dobré ji kombinovat s jinými moukami. Některé recepty se ale podaří i čistě z kokosové mouky, zkuste jen přidat vajíčko navíc. Palačinky, buchty i jiné dezerty obohatí o lehce sladkou chuť, proto můžete cukru do receptu přidat méně. Její konzistence se hodí i na zahuštění omáček nebo koktejlů a zjemnění jogurtů.

Cukr z kokosového květu

Výroba některých surovin je čirá alchymie. Kokosová míza vytéká z květů. Mízu je nejprve potřeba sesbírat a poté několik hodin vařit. Zhoustne, zkaramelizuje a usuší se. Uchová v sobě železo, zinek a různé antioxidanty. Sladí podobně jako třtinový cukr, jen ještě pokrmu či nápoji přidá karamelovou chuť. Skvěle obohatí kaši i pečivo.

Previous
Previous

Sirup z bezových květů

Next
Next

Obrácený pomerančový koláč