Obrácený pomerančový koláč
Tento neobvyklý, ale výborný koláč z piškotu s plátky pomerančů je po vzoru francouzského koláče tarte tatin zalitý karamelem.
Citrusový koláč je hoden zvláštních příležitostí a určitě si ho také oblíbíte. Kukuřičná polenta je jako stvořená pro kombinaci s pomeranči a sladký karamel udělá tomuhle excentrickému koláči skvělou službu. Je to jednoduché – a přesto výrazné, efektní a vynikající!
Suroviny
200 g změklého másla
50 g třtinového cukru
3 vejce
240 g mletých mandlí
120 g polenty
1 lžička kypřicího prášku
špetka soli
máslo na vymazání formy
90 g třtinového cukru
2 lžíce vody
20 g másla
2 biopomeranče
Postup
Dortovou rozevírací formu vymažeme máslem a vyložíme ji pečicím papírem. Formu zavřeme a přesahující papír odstřihneme.
Na polevu zahřejeme na středním stupni v rendlíku cukr – musí se rozpustit, ale nesmí začít hnědnout. Po straně nádoby do něj pomalu vlijeme vodu. Mícháme. Odstavíme, do karamelu nakrájíme máslo a rozmícháme ho dohladka. Karamel vlijeme do připravené formy.
Pomeranče omyjeme horkou vodou a nastrouháme jejich kůru. Oloupeme i nahořklou bílou slupku. Dužinu nakrájíme na 5mm plátky a ty vyskládáme na karamel.
Máslo vyšleháme s cukrem do pěny a postupně do něj po jednom zašleháme žloutky. Vmícháme pomerančovou kůru, mleté mandle a polentu smíchanou s kypřicím práškem. Z bílků se špetkou soli ušleháme tuhý sníh a opatrně ho zapracujeme do těsta. Přesuneme ho do formy a pečeme v troubě předehřáté na 170 °C zhruba 45 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde ven čistá nebo jen s pár vlhkými drobky.
Upečený koláč vyjmema a necháme ho 2 minuty zchladnout. Položíme na formu talíř a koláč obratíme, aby karamelová vrstva byla nahoře. Otevřeme formu a sloupneme pečicí papír. Tento krok je třeba udlat hned – jakmile by karamel vychladl, papír by už nešel sloupnout. Nakonec necháme koláč zcela zchladnout.