Ramen, japonská tradiční polévka

Ramen vás nakopne, zahřeje a nasytí. Je to japonské národní jídlo, které si každý připravuje podle svých chutí. Na rozdíl od českých polévek je tato exotická asijská polévka servírována jako hlavní jídlo, podává se jí totiž pořádná mísa a je plná výživných surovin.

ramen_DSC0470-87.jpg

Ramen obsahuje soba nudle – ty se dělají z pohanky, takže jsou bezlepkové. Vegetariáni mohou maso nahradit tofu. Nezapomeňte na mořskou řasu nori, která obsahuje velké množství vitamínů a minerálů!

Suroviny

400 ml sójové omáčky
400 g kuřecích stehenních řízků
2 lžíce krupicového cukru
kousek (4 cm) čerstvého zázvoru
2 stroužky česneku
1 čínského salátu pak choi
4 listy kapusty
2 jarní cibulky
1/2 pórku
1 hrst koriandru
1 mořská řasa nori
4 vejce
300 g soba nudlí
1 litr domácího vývaru
1 hrst sójových či mungo výhonků
4 lžíce japonské pasty miso

 

Postup

Sójovou omáčku vlijeme do hrnce a na středním stupni ji zahříváme. Maso nakrájíme na kousky o velikosti sousta, vložíme ho do teplé omáčky, přidáme cukr, polovinu strouhaného zázvoru, drcený česnek a vaříme 15–20 minut, až je maso měkké.

Mezitím nakrájíme zeleninu na kousky (tak akorát do pusy), koriandr nasekáme nahrubo a řasu nori rozřízneme na 8 proužků. Vejce uvaříme naměkko (5 minut ve vroucí vodě). Poté je vložíme do studené vody a oloupeme. Nudle uvaříme dle návodu na obalu v dostatečném množství vody na skus. Vývar ohřejeme.

Do misek rozdělíme zeleninu, řasu nori, výhonky, maso a nudle, zalijeme vroucím vývarem a ochutíme sójovou omáčkou a miso pastou. Vejce rozpůlíme, vložíme navrch polévky a hned podáváme.

 
Previous
Previous

Obrácený pomerančový koláč

Next
Next

Jak správně vybrat rýži a poznat všechny její chutě