Aby odpad nebyl problém
Naprostou většinu odpadu, který každý den produkujeme, tvoří obaly od potravin a každodenních produktů spotřeby, jako je kosmetika. Ne všechny při recyklaci naleznou své uplatnění, proto je potřeba vzniku odpadu především předcházet. A když už je nutné obal použít, je třeba volit chytré obaly, které vznikly za ekologicky odpovědných podmínek.
Ať už si koupíme máslo, pečivo, těstoviny nebo zeleninu, maso nebo mléčné výrobky, šampón či krém na ruce, vždy vznikne odpad. Většina z nás se ho již naučila třídit, a tak nosíme sklenice do zeleného či bílého třídicího kontejneru, papír do modrého a kov do toho šedého (nebo podle místní zvyklosti oranžového). Nejčastěji však chodíme s plastem, který patří do kontejneru žluté ho. Je to tak?
Kéž by však vhozením do odpovídajícího kontejneru cesta odpadu šťastně končila, to by bylo na světě o problém méně. Jeho cesta zde však teprve začíná. Papír, sklo i kov jsou poměrně dobře recyklovatelné suroviny, které své uplatnění pravděpodobně najdou. S ohromnou horou plastu, kterou nyní společnost vytváří, je to však náročnější. Plastu existuje mnoho druhů a znovu použít se dají pouze materiály ze stejných sloučenin.
Zda materiál do fáze znovupoužití skutečně dojde, záleží na mnoha faktorech včetně současné situace na trhu, tedy poptávce po něm. Závisí také na kraji, ve kterém se odpad nachází, ale i množství suroviny, které se na daném místě nashromáždilo. Nevyužitý plastový odpad, který nenašel své uplatnění, putuje do spalovny odpadu, což je ta lepší varianta, protože z něj alespoň vznikne elektrická energie. Zbytek skončí na skládce, či v případě řady přímořských států v moři a oceánu. A protože příroda se tohoto trvanlivého materiálu neumí zbavit, bude se rozkládat i několik stovek let a mezitím v ekosystému ještě napáchá spoustu škod.
Odpad hlavně nevytvářet
Smysluplnou cestou, jak s odpadem zatočit, je tedy vůbec ho nevytvářet. To samozřejmě není v dnešní době snadným úkolem, i když možnosti se stále zlepšují. V případě potravin je potřeba změnit způsob nakupování a potraviny si nechat nasypat do vlastních obalů v bezobalové prodejně. I maso lze v masně nakoupit do vlastního obalu a mléčné výrobky pořídit ve vratných zálohovaných obalech. Nejsnadněji pořídíte zeleninu, kterou zvážíte ve vlastních znovupoužitelných sáčcích.
Co se týče kosmetiky, i zde existuje chytré řešení, a tím jsou tuhé koncentrované produkty v papírovém obalu. Ano, i papírový obal je obalem, avšak snadno rozložitelným a vyrobeným z obnovitelného zdroje, stromů. Aby byl původ dřeva zaručen, vznikla certifikace FSC odpovědného udržitelného lesního hospodaření. Pokud by tato certifikace neexistovala, nemuselo by se jednat o ekologicky šetrný zdroj suroviny, ale naopak by při těžbě dřeva mohlo dojít k porušení cenných ekosystémů.
Po použití tuhého šamponu či sprchového mýdla zabalených v malé papírové krabičce vznikne zanedbatelné množství papírového odpadu, a díky několikanásobné koncentraci oproti produktům tekutým navíc ještě mnohem méně často.
Nová generace obalů
Protože jde věda a výzkum v obalových materiálech rychle kupředu, vznikají nové šikovné druhy obalů. Věděli jste, že je dnes možné vyrábět plast kromě ropy také z obnovitelných zdrojů, například cukrové třtiny? Rostlina s názvem cukrovec třtinový, kterou známe pod zažitým pseudonymem cukrová třtina, roste opravdu rychle. Zajímavé je, že kromě cukru a rumu se z ní dá vyrábět také papír a i zmiňovaný plast. Univerzální rostlina, co říkáte? Díky využití tohoto do roka obnovitelného zdroje je možné radikálně snížit množství skleníkových plynů, které se při celém procesu výroby uvolní do ovzduší. Na rozdíl od kompostovatelných či rozložitelných plastů, které se velmi špatně recyklují, je plast vyrobený z cukrové třtiny možné recyklovat a patří tedy klasicky do žlutého kontejneru.
Kromě výroby plastu z obnovitelných zdrojů je také záhodno využít k výrobě obalů také již existující plast. Při výrobě kosmetických lahviček z recyklovaného plastu je možné snížit uhlíkovou stopu obalu o 70–80 %. Díky tomu se již vzniklý odpad recykluje a zbytečně není vytvářen další.