Tofu stir fry
Tofu se v asijské kuchyni objevuje často. Jde o výrobek ze sójových bobů, proto raději vždy sáhněte po tofu vyrobeném v biokvalitě nebo s označením „bez GMO“ (bez geneticky modifikovaných organismů). A jak se vyrábí? Namočené a nabobtnalé sójové boby se rozmixují na kaši, ta se uvaří a propasíruje. Výsledné „mléko“ se vysráží pomocí soli, kyselých surovin nebo za pomoci činidla nigari, které se získává odpařováním mořské vody. Tofu by mělo být pevné, proto se hmota zatěžuje, aby vytekl případný zbytek vody. Tofu koupíte poměrně snadno, nahradí maso nebo zazáří samotné i se zeleninou.
Suroviny
125 g rýžových nudlí
3cm kousek čerstvého zázvoru
3 stroužky česneku
1 chilli paprička
2 jarní cibulky
200 g pekingského zelí
2 malé cukety
200 g pevného tofu
1 lžíce ghee (přepuštěného másla)
asi 50 g kukuřičného škrobu
špetka soli
1 lžíce sezamového oleje
2 lžíce sójové omáčky
1 lžíce javorového sirupu
šťáva z 1 citronu
čerstvě mletý barevný pepř
Postup
Podstatou techniky stir fry je krátké rychlé opečení na oleji, proto si nejprve všechny suroviny připravte a nakrájejte, až pak je začněte restovat. Nudle uvařte podle návodu na obalu. Zázvor oloupejte a nastrouhejte najemno, česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. Chilli papričky zbavte semínek a pokrájejte na plátky, jarní cibulku nasekejte na tenké plátky. Zelí nakrájejte na nudličky, cuketu na kostičky. Tofu nakrájejte na kostičky.
V hluboké pánvi nebo ve woku rozehřejte ghee na střední teplotu. V misce promíchejte kukuřičný škrob se špetkou soli. Obalte v něm kostičky tofu a opékejte je v rozehřátém oleji dozlatova ze všech stran. Vyjměte a nechte na papírové utěrce odsát přebytečný tuk.
V menší pánvi rozehřejte sezamový olej a orestujte na něm zázvor, česnek a chilli papričku. Hojně opepřete, vmíchejte sójovou omáčku a javorový sirup a prohřejte 2 minuty.
Ve volné pánvi po tofu zprudka opečte cukety, zelí a jarní cibulku. Zelenina by měla zůstat křupavá. Vraťte zpět tofu, přelijte připravenou omáčkou a vmíchejte slité nudle. Zakápněte citronem a podávejte.