Tapiokový pudink
Tapiokové perly jsou vlastně škrob z manioku. Mohou mít různé velikosti a používají se hlavně v asijské, africké, jihoamerické či také australské kuchyni.
Maniok je velká podélná hlíza, těžká až 2 kg, která živí polovinu zeměkoule. Dá se sehnat ve zdravých potravinách nebo asijských večerkách. Před pár lety se tapiokový puding dostal na pulty kaváren a obchodů se zdravou výživou. Je to skvělá snídaně pro sportovce – dodá energii, zvyšuje výkon a snižuje únavu. Dá se dochutit čerstvým ovocem nebo domácí zavařeninou. Na strukturu pudingu s tapiokovými perlami si možná budete muset zvyknout, ale stojí to za to!
Suroviny
100 g tapioca perel
250 ml vody
300 ml kokosového mléka
sirup na oslazení
čerstvé ovoce nebo zavařenina na ozdobu
Postup
Tapiokové perličky dobře propláchneme a namočíme do vody. Necháme nasát vodou nejlépe přes noc. Přebytečnou vodu slijeme. Poté přidáme kokosové mléko. Můžete přidat třeba i mandlové, sójové, ovesné, kravské nebo ovčí. Povaříme na mírném stupni do zhoustnutí jako klasický pudink. Trvá to asi 5-10 min, než perličky „zgelovatí“. Podle libosti během varu doslaďte sirupem, medem nebo cukrem. Horké naporcujte do nádobek a ozdobte ovocem nebo džemem. Přidat můžete i ořechy či čokoládu. Uchováme zchladlé v lednici max. 4 dny.