Domácí vietnamská polévka Pho Bo
Vietnamská specialita, která člověka vytáhne z každé kocoviny i počínající virózy. Phở Bo je asi nejznámější polévka ve Vietnamu.
Jedná se o silný hovězí vývar doplněný rýžovými nudlemi, asijskými bylinkami (thajskou bazalkou, mátou, koriandrem či perilou), pálivými papričkami, limetkou a bambusovými klíčky. Pokud by vás zajímalo, jak přeložit název polévky, tak pod slovem „phở“ si představte ploché rýžové nudle a výraz „bo“ v češtině znamená hovězí maso. Tato vietnamská polévka je opravdu vydatná a díky pálivým papričkám vás pořádně zahřeje!
Suroviny
500 g hovězích morkových kostí
1 citrón
200 g hovězích ocasních kostí
500 g hovězího masa – bůček, kližka, bok
1 kg rýžových nudlí
3 l vody
2 cibule
1 velký kus zázvoru
5 g nestrouhané skořice a kardamom
3 semínka fenyklu
trocha hřebíčku
trocha anýzu
K DOCHUCENÍ:
vietnamská rybí omáčka, pálivé papričky, jarní cibulka, koriandr, různé čerstvé byliny, lunetka na zakápnutí, pepř, bambusové klíčky
Popis
Kosti vložíme do vody s rozkrájeným citrónem a necháme vařit asi 2 minuty. Pak vodu vylijeme a citrón vyhodíme. Dáme péct zázvor nakrájený na asi 1 cm tlusté špalíky a cibuli nakrájenou na 0,5 cm plátky.
Do hrnce se studenou vodou vložíme maso, kosti, pečenou cibuli se zázvorem a všechno koření. Přivedeme k varu a vaříme nejméně 4 hodiny na mírném plameni (ve Vietnamu vaří polévku nejlépe přes noc, aby ji měli k snídani). Po 2 hodinách vaření vyjmeme maso a vložíme ho do studené vody, aby se zatáhlo.
Jakmile je vývar hotový, scedíme ho. Namočíme rýžové nudle, aby změkly (na dobu dle návodu na obalu), pak je naservírujeme na talíř, na ně dáme maso nakrájené na tenké plátky a přelijeme horkým vývarem. Dochutíme tím, co máme rádi.