Domácí toastový chléb
Toastový chléb si můžete upéct i sami doma. Až z něj dětem vytvoříte sendviče se sýrem, šunkou a zeleninou, budou nadšené. A vy budete v sedmém nebi, jakmile si ráno na opečený plátek tohoto chleba namažete máslo, které se začne pomalu roztékat, přidáte lžičku nakyslé domácí ovocné zavařeniny... Uvidíte, že za trochu zdlouhavější přípravu to stojí!
Jednotlivé plátky s měkkou kůrkou jsou velmi náchylné k plísni, proto se do obalu stříká plyn s alkoholem, aby chléb déle vydržel. Toastový chléb si však můžete péct i doma, jak nám kdysi v Herbáři ukázala chlebová blogerka Maškrtnica. Až ho dětem zapečete se sýrem a šunkou, budou nejspíše v sedmém nebi. A vy také, až vás ráno probudí vůně opečeného chleba s roztékajícím se máslem a zavařeninou…
Suroviny
190 g zakysané smetany (alespoň 18 % tuku)
190 ml vody nebo mléka
1 malé vejce
1 g čerstvého droždí
20 g krupicového cukru nebo medu
180 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
½ lžičky soli
máslo na vymazání formy
mouka na pomoučení
Popis
Smetanu promícháme s vodou nebo mlékem, zlehka prošleháme s vejcem a vmícháme droždí a cukr nebo med.
Mouky promícháme a prosejeme do mísy k tekutině, osolíme a promícháme těsto tak, aby v něm nezůstaly žádné suché hrudky. Mísu zakryjeme čistou utěrkou a necháme těsto v pokojové teplotě kynout 10–12 hodin.
Podlouhlou chlebíčkovou formu vymažeme máslem. Těsto vyklopíme na pomoučený vál a vytvarujeme bochník, který vložíme do připravené formy. Pokud je těsto příliš tekuté, zarolujeme ho jako šneka. Necháme kynout zhruba 2–3 hodiny.
Troubu předehřejeme na 250 °C, na spodní příčku vložíme plech. Těsto ve formě vložíme do trouby, na plech vlijeme 1 hrnek vody. Pečeme 10 minut, poté snížíme teplotu na 200 °C, chléb přesuneme níž a dopečeme 35 minut.
Upečený toastový chléb vyndáme z trouby, vyklopíme z formy a necháme zchladnout. Zabalíme ho do čisté, suché utěrky.