Bezlepkový chléb s chia semínky

Ať se lepku vyhýbáte ze zdravotních důvodů, nebo z dietních pohnutek, největší oříšek představuje pečivo. Bezlepkové mouky vážou jinak vodu a chovají se odlišně i při pečení, nahradit jimi klasickou mouku s lepkem v těstě jednoduše nelze.

2.jpg

Suchý základ pro tento chléb si můžete připravit doma a pak si ho vzít kamkoliv s sebou. Smícháte ho s vlažnou vodou a upečete v troubě nebo domácí pekárně. Na mlýnku na obilí si můžete umlít čerstvou rýžovou, pohankovou i kukuřičnou mouku, chléb bude nadýchanější.

Suroviny

360 ml vlažné vody
150 g bramborové mouky
150 g rýžové mouky
80 g pohankové mouky
80 g polohrubé kukuřičné mouky
2½ lžíce sušeného droždí
1 lžíce mletého máku
1 lžíce chia semínek
2 lžíce soli
50 g rozinek podle chuti
máslo na vymazání
40 g hladké mouky 
½ lžičky mletého nového koření 
1 lžička octa

 

Postup

Do velké mísy vsypte všechny druhy mouky, sušené droždí, mletý mák, chia semínka a sůl, promíchejte, zalijte vodou a uhněťte hladké těsto. Zakryjte ho čistou utěrkou a nechte zhruba 45–60 minut kynout, až zvětší svůj objem.

Vykynuté těsto zlehka prohněťte a zapracujte do něj podle chuti rozinky. Přesuňte ho do chlebíčkové formy vymazané máslem, nebo do ošatky a troubu předehřejte na 220 °C. Do spodní části trouby vložte plech.

Odpočinutý chléb pečte v chlebíčkové formě nebo ho vyklopte z ošatky na plech vyložený pečicím papírem, vložte do předehřáté trouby, vlijte na horký plech 50 ml vody a pečte zhruba 45 minut, až chléb zní na poklep dutě. Po 10 minutách snižte teplotu na 175 °C. Upečený chléb vytáhněte a nechte zchladnout.

 
Previous
Previous

Domácí toastový chléb

Next
Next

Divoký losos s omáčkou sriracha