Domácí špaldový kváskový chléb
Tento chleba krásně voní, má křupavou kůrku a velké bubliny ve vláčné střídce. Naučila nás ho v televizním pořadu Herbář péct blogerka Maškrtnica, která je odbornicí na pečení nejrozmanitějších druhů kvasových chlebů.
Až si přečtete postup, možná si budete říkat, proč se do trouby lije ta voda? Pára, která se z vody při pečení vytvoří, zařídí tu nejlepší kůrku – akorát tenkou, hezky hnědou a lesklou. Tento chléb se peče v litinovém hrnci, díky kterému chléb z trouby vytáhnete krásně kulatý. Hrnec však nezapomeňte pořádně nahřát, než do něj vykynutý chléb vložíte, aby se pečivo k hrnci nepřichytilo.
Suroviny
1 lžička kvásku
50 ml vody
50 g chlebové nebo hladké špaldové mouky
300 ml vody
300 g chlebové nebo hladké špaldové mouky
100 g celozrnné mouky
8 g soli
mouka na pomoučení
Popis
V menší misce rozmícháme kvásek ve vodě, přisypeme mouku a promícháme. Rozkvas zakryjeme čistou utěrkou a necháme ho asi 12 hodin prokvasit. Ve velké míse promícháme 250 ml vody se špaldovou moukou a necháme zhruba 1 hodinu bobtnat, klidně můžeme začít po 11 hodinách od založení kvasu.
Před přípravou těsta si z kvasu odebereme 1 lžičku na příští pečení, uchováme ho v lednici ve skleničce s víčkem.
Kvas promícháme s nabobtnalou špaldovou mouku. Postupně přisypáváme zbylou mouku se solí a hněteme, dokud nevznikne vláčné pružné těsto, konzistencí asi jako hustý med. Trvá to zhruba 5–10 minut intenzivního hnětení ručně nebo v robotu. Zakryjeme těsto v míse utěrkou a necháme 3–4 hodiny kynout, každou půlhodinu ho přeložíme.
Na okraji těsta se objeví drobné bublinky. Prohněteme, vytvarujeme z něj bochníček a necháme ještě 15–20 minut kynout. Poté ho uložíme do pomoučené ošatky a dáme do lednice na 12–18 hodin dokynout.
Troubu rozehřejeme na 250 °C, vložíme do ní prázdný litinový hrnec. Do rozehřátého hrnce opatrně přesuneme vykynuté těsto a vložíme ho do trouby. Na spodní příčku v troubě dáme prázdný plech a vlijeme do něj 1 hrnek vody. Rychle zavřeme dvířka.
Chléb pečeme 20 minut, poté snížíme teplotu na 220 °C a dopečeme ještě 20 minut. Upečený chléb vyndáme z trouby, necháme mírně zchladnout, vyklopíme z hrnce a necháme zcela vychladnout.