Domácí špaldový kváskový chléb

Tento chleba krásně voní, má křupavou kůrku a velké bubliny ve vláčné střídce. Naučila nás ho v televizním pořadu Herbář péct blogerka Maškrtnica, která je odbornicí na pečení nejrozmanitějších druhů kvasových chlebů.

156_MG_3372.jpg

Až si přečtete postup, možná si budete říkat, proč se do trouby lije ta voda? Pára, která se z vody při pečení vytvoří, zařídí tu nejlepší kůrku – akorát tenkou, hezky hnědou a lesklou. Tento chléb se peče v litinovém hrnci, díky kterému chléb z trouby vytáhnete krásně kulatý. Hrnec však nezapomeňte pořádně nahřát, než do něj vykynutý chléb vložíte, aby se pečivo k hrnci nepřichytilo.

Suroviny

1 lžička kvásku
50 ml vody
50 g chlebové nebo hladké špaldové mouky
300 ml vody
300 g chlebové nebo hladké špaldové mouky
100 g celozrnné mouky
8 g soli
mouka na pomoučení

 

Popis

V menší misce rozmícháme kvásek ve vodě, přisypeme mouku a promícháme. Rozkvas zakryjeme čistou utěrkou a necháme ho asi 12 hodin prokvasit. Ve velké míse promícháme 250 ml vody se špaldovou moukou a necháme zhruba 1 hodinu bobtnat, klidně můžeme začít po 11 hodinách od založení kvasu.

Před přípravou těsta si z kvasu odebereme 1 lžičku na příští pečení, uchováme ho v lednici ve skleničce s víčkem.

Kvas promícháme s nabobtnalou špaldovou mouku. Postupně přisypáváme zbylou mouku se solí a hněteme, dokud nevznikne vláčné pružné těsto, konzistencí asi jako hustý med. Trvá to zhruba 5–10 minut intenzivního hnětení ručně nebo v robotu. Zakryjeme těsto v míse utěrkou a necháme 3–4 hodiny kynout, každou půlhodinu ho přeložíme.

Na okraji těsta se objeví drobné bublinky. Prohněteme, vytvarujeme z něj bochníček a necháme ještě 15–20 minut kynout. Poté ho uložíme do pomoučené ošatky a dáme do lednice na 12–18 hodin dokynout.

Troubu rozehřejeme na 250 °C, vložíme do ní prázdný litinový hrnec. Do rozehřátého hrnce opatrně přesuneme vykynuté těsto a vložíme ho do trouby. Na spodní příčku v troubě dáme prázdný plech a vlijeme do něj 1 hrnek vody. Rychle zavřeme dvířka.

Chléb pečeme 20 minut, poté snížíme teplotu na 220 °C a dopečeme ještě 20 minut. Upečený chléb vyndáme z trouby, necháme mírně zchladnout, vyklopíme z hrnce a necháme zcela vychladnout.

 
Previous
Previous

Fermentované vločky s jablečnou vlákninou

Next
Next

Domácí toastový chléb