Fermentované vločky s jablečnou vlákninou

Fermentace je hit posledních let, ve skutečnosti to ale není nic nového. Fermentace znamená kvašení – ale nebojte, výsledná vločková snídaně či svačina nebude kyselá. Tyto měkké vločky vás i vaše děti mile překvapí!

kase2.jpg

Při fermentaci obilných vloček dochází za pomoci tekutiny k částečnému štěpení škrobů ve vločkách – obilná kaše se tak stává přirozeně sladkou, stravitelnější a díky jemnému zkvašení je i plná laktobacilů. Pokud k vločkám přidáte čerstvé ovoce, nemusíte ji vůbec doslazovat. Lněné semínko je zase důležitým zdrojem omega-3 mastných kyselin, přispívá k harmonizaci organismu a psychické pohodě. Vločky se v tomto receptu nemusí vařit, a tak je druhý den příprava svačiny opravdu velmi rychlá.

Suroviny

KAŠE
2 hrsti vloček (ovesných, špaldových, ječných, žitných nebo jejich kombinace) 1 lžíce jablečné vlákniny
200 ml rostlinného mléka (ovesného, mandlového, makového)
1 hrst sezonního ovoce
1 lžíce lněné posypky

POSYPKA
100 g lněného semínka 20 g vlašských ořechů 20 g dýňových semínek 1 lžíce mleté skořice

 

Postup

Večer promíchejte vločky s vlákninou v misce, zalijte je mlékem pokojové teploty tak, aby byly ponořené, a nechte přes noc fermentovat. Můžete je přiklopit, ale není to nutné.

Na posypku rozmixujte lněné semínko najemno – dobře to jde v elektrickém mlýnku na kávu. Rozmixujte nadrobno i vlašské ořechy a dýňová semínka. Promíchejte je se lněným semínkem a skořicí
a uchovejte ve vzduchotěsné nádobě.

Před podáváním kaši posypte ovocem a posypkou, nemusíte ji ani přislazovat.

 
Previous
Previous

Chlebíček s hráškem, kozím sýrem a řeřichou

Next
Next

Domácí špaldový kváskový chléb