Domácí šalvějové bonbóny proti bolesti v krku

Snímek obrazovky 2020-06-22 v 9.57.36.png

Wikipedie o bonbónech: „Bonbón je cukrovinka, která se poprvé objevila v 17. století ve Francii. Původně bonbóny jedly děti na královském dvoře a povykovaly: Dobré! Dobré! (francouzsky: Bon! Bon!). Takto vznikl název této lahodné cukrové hmoty. Později se výroba bonbónů zdokonalovala a začaly se vyrábět různé druhy – cucací, ovocné, karamelové, čokoládové, kyselé i gumové. Bonbóny si našly velkou oblibu u dětí, ale i dospělých.“ A velkou oblibu bude mít i odpoledne, kdy se o takovou přípravu bonbónů pokusíte s dětmi sami. Nejlepší jsou šalvějové proti bolesti v krku.

Suroviny

120 g medu
100 g cukru krystal
2 lžíce nadrcené sušené šalvěje
šťáva z poloviny citrónu

 

Postup

Med, cukr, šalvěj a citrónovou šťávu povaříme. To, že je hmota hotová, poznáme tak, že po jejím odkápnutí mimo hrnec kapka ztvrdne. Pak hmotu vylejeme na navlhčenou nebo namaštěnou desku, mokrým či namaštěným nožem ji krájíme na kostičky a po ztuhnutí ukládáme bonbóny do sklenic pod víčko, aby nezvlhly.

Můžeme také jednotlivé bonbónky obalit v moučkovém cukru.

Tip: Stejný postup je pro mátové, bezové a lipové bonbóny. Sušené byliny můžete do hmoty přidat také ihned po odstavení hrnce z plotny, aby se příliš dlouho nevařily. Potom je důležité, aby byly byliny rozdrcené na co nejjemnější prach. Účinnost proti bolesti v krku zvýšíte, když k šalvěji přidáte tymián, mátu a hřebíček.

Previous
Previous

Máta, hřebíček a fenykl, kouzelné byliny pro naše zuby

Next
Next

Historie bylinářství