Česká medicinální vína inspirovaná zámořskými objevy bratří Svatků
Léčivá sladová vína s imunostimulačními účinky jsou hojně využívána v tradiční asijské medicíně. V Čechách se tato vína stala tradicí díky osvíceným bratrům Svatkovým. Zažila svůj boom za první republiky, ale jejich účinkům a chuti neodoláme ani dnes. Medicinální vína, která se pijí v našich končinách už od dob Rakouska-Uherska, mohou díky přidaným bylinám podpořit náš oslabený organismus.
Kvalitní strava, dostatek slunečních paprsků a pohybu na čerstvém vzduchu, dlouhý a nerušený spánek, dobrá nálada a úměrná dávka stresu. To je ve zkratce recept ke zdraví, k silné imunitě, která čelí nepříznivým venkovním vlivům. Obranyschopnost organismu však můžeme díky bylinám a tradičním výrobním postupům podpořit i dalšími způsoby, a to nejen ve chvílích, kdy se nám nedaří plnit vše výše jmenované.
Skleničkou ke zdraví aneb kouzlo medicinálních vín
Jedna z prvních faktur na medicinální vína od Svatek & Co
Tradice konzumace maltonových sladových vín u nás sahá až do dob Rakouska-Uherska, ke konci 19. století. Tehdy je začali v místech dnešního pražského Smíchova vyrábět bratři Vladimír a Vavřinec Svatkovi. K výrobě používali slad z nedalekého pivovaru. Postupně do vín začali přidávat zajímavé léčivé byliny, které vášnivý cestovatel Vavřinec Svatek poznal při svých výpravách po daleké Jižní Americe.
Prvním vínem s přídavkem exotiky, které bratři vytvořili, bylo Condurango. Do jeho receptury přidali marsdénii kondurangovou, liánu, o níž doktor Svatek během svých cest mezi indiány zjistil, že ji využívají pro její zklidňující účinky při zažívacích potížích. Dalším vínem, které bratři Svatkové namíchali, bylo například víno s kůrou chinovníku lékařského, obohacené o ionty železa, které dokáže podpořit tvorbu červených krvinek, a pomáhá tak při chudokrevnosti. Medicinálních vín bylo v nabídce postupně až kolem 20 druhů, měla velký úspěch a získávala i ocenění na světových výstavách. Dokonce je po nějakou dobu proplácely i zdravotní pojišťovny.
Tato vína s pozitivními účinky na lidský organismus však nepatří jen do historie. I dnes je najdeme ve sklepích na pražském Smíchově. Stále pod značkou Dr. Svatek a pod hlavičkou společnosti Herbadent, která tradici výroby medicinálních vín nikdy nepřerušila. V současnosti tu v původních stoletých sudech zraje zmíněné víno Condurango určené na zlepšení zažívacích obtíží a víno Maltoferrochin s kůrou chinovníku lékařského na doplnění železa. Nejnovějším medicinálním vínem určeným na podporu imunity je Vilcacora.
Síla amazonské liány schovaná v lahvi
V případě medicinálních vín připravovaných podle receptů bratří Svatků jsou to právě exotické byliny, které mokům dodávají léčivou sílu. Medicinální víno Vilcacora obsahuje zajímavou amazonskou rostlinu vilkakora, která se česky jmenuje řemdihák plstnatý. Pro její charakteristicky zahnuté výběžky u řapíku listů se jí lidově říká kočičí dráp.
Tato popínavá liána je domorodými obyvateli Amazonie využívána již po staletí. Obsahuje alkaloidy, které umí přirozeně posílit obranyschopnost našeho organismu, a tím mu pomoct čelit nepříznivým vnějším vlivům. Tyto schopnosti je dobré využít hlavně preventivně, víno má však potenciál pomoci i při již rozběhlém únavovém syndromu.
Kromě svých pozitivních účinků na lidský organismus nás mile překvapí také velmi lahodnou jemně bylinkovou chutí.