Domácí tortilla s fazolemi, rýží a avokádem

Málokteré pouliční jídlo je tak zdravé jako mexická tortilla. Ingredience vyvážené chutí i výživovými hodnotami ohlídejte domácí tortillou tak, aby neutekly. Červené fazole tvoří základnu pokrmu vysokým obsahem bílkovin, vitamínů a minerálů. Navazuje celozrnná rýže s esenciálními aminokyselinami. Avokádo přispěchá se zdravými tuky. Výživovému triu doplní zbývající chuť koření a zakysaná smetana.

_MG_8225_tortilly.jpg

Tohle jídlo si doma připravujeme hodně často, protože ho máme strašně rádi. Je to perfektní vegetariánský recept. Ač se to možná na první dobrou nezdá, jedná se o jednoduché jídlo. Jen má více ingrediencí a jednotlivých kroků. Nejdříve si předpřipravíte náplň – uvaříte rýži, připravíte zeleninový salát a umixujete fazolovou pastu. Pak z domácího těsta upečete tortillové placky. A ty nakonec vším, co jste si připravili, rychle naplníte. A je to! Zdravá, lehká a barevná večeře je na světě! Udělejte tortilly, až k vám na návštvu přijdou přátelé – je to moc příjemná společenská událost (a vám to usnadní práci, každý si totiž tortillu naplní sám dle své chuti).

Suroviny

barevná rýže (nebo dle chuti)
čerstvý koriandr
zralá rajčata
salátová okurka
avokádo, nakrájené na plátky
1 limeta (nebo citron)
olivový olej
sůl, pepř
2 konzervy červených fazolí
1 lžička mletého koriandru
zakysaná smetana
450 g polohrubé pšeničné mouky
1 lžička soli
1 lžička kypřicího prášku
6 lžic rostlinného (olivového) oleje
250 ml teplé vody

 

Postup

Začneme tím, že si klasickým způsobem uvaříme rýži.

Připravíme si salátek do tortilly. Nasekáme koriandr, nakrájíme rajčata a okurku. Vše smícháme, zakápneme olivovým olejem a šťávou z limetky. Zeleninu zlehka osolíme a necháme odležet.

Pokračujeme přípravou fazolové pasty. Do mixéru dáme 1 konzervu červených fazolí, pár lžic olivového oleje, mletý koriandr. Nakonec do směsi vymačkáme půlku limety. Vše osolíme, opepříme a rozmixujeme.

Na výrobu tortillových placek v míse smícháme mouku, kypřicí prášek, sůl, olej a vodu. Směs promícháme lžící. Než těsto propracujeme rukama, rozpálíme si na sporáku jen tak nasucho pánev – na placky musí být pánev opravdu horká. Těsto na pomoučeném válu pořádně proděláme rukama.

 
Previous
Previous

Jak správně vybrat rýži a poznat všechny její chutě

Next
Next

Jak na rychlé zdravé svačiny pro malé (i větší) školáky