Fougasse

Tenhle tenký křupavý chléb znám z Provence, kde ho servírují k zeleninovému salátu jako předkrm jen tak se solí, tymiánem a olivovým olejem nebo k vínu. Jeho historie však sahá mnohem dál, do období římských vojáků, kteří kouskem tenkého těsta zkoušeli, jestli už je pec dostatečně roztopená na pečení chleba. Panis focacius bylo možné také upéct nad žhnoucím popelem, takže se jednalo o rychlou svačinku. Rozšířila se všude, kam Římané došli, do Španělska jako hogaza, do Itálie jako focaccia a do Francie jako fougasse. Jeho poznávacím znamením jsou ozdobné zářezy, které z každé fougasse činí malé mistrovské dílo. S ostrým nožem nebo žiletkou ho vytvoříte také.

Suroviny

21 g čerstvého droždí (½ kostky)
400 ml vlažné vody
1 lžička krupicového cukru
500 g hladké pšeničné mouky, ideálně světlé chlebové
2 lžičky soli
2 lžíce olivového oleje
mouka na pomoučení
olivový olej na potření
hrubozrnná sůl na posypání

 

Postup

Droždí rozdrobíme do 100 ml vlažné vody, promícháme s cukrem a necháme vzejít kvásek, trvá to 10–15 minut.

Mouku prosejeme do mísy, osolíme a promícháme. Zbylou tekutinu promícháme s olejem. Do mouky vlijeme vzešlý kvásek a vodu a vypracujeme hladké, lehce lepivé těsto. Pracovní plochu posypeme zhruba 2 hrstmi mouky a vyklopíme na ni těsto. Vytahujeme ho ze středu do strany, pomoučíme, zabalíme do středu, pootočíme a pokračujeme stejným způsobem, až vytvarujeme úhledný hladký a nelepivý bochánek. Vrátíme ho do mísy, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 1 hodinu kynout. Správně vykynuté těsto poznáme tak, že jakmile  do něj píchneme prstem, vytvořený důlek se pozvolna vyrovná.

Plech vyložíme pečicím papírem a troubu předehřejeme na 250 °C. Vykynuté těsto vyklopíme na znovu pomoučenou plochu a rozdělíme ho na poloviny. Každou vyválíme do oválu o velikosti plechu. Chléb přesuneme na připravený plech a ozdobně ho nakrojíme. Lepší jsou delší jednoduší řezy než složité titěrné. Těsto potřeme olejem a posypeme solí. Pečeme v předehřáté troubě 10–12 minut dozlatova. Podáváme teplé.

Tip:

Do těsta lze přimíchat nadrobno nasekané bylinky, cibuli nebo strouhaný sýr.

Další lahodné recepty najdete v knize Pečeme podle Herbáře sladce

Previous
Previous

Volarské šátečky

Next
Next

Vybavení kuchyně pro prvorepublikové hospodyňky